Foto gemaakt door NASA - Argentinie - Een eerdere zandstorm in Argentinie dit jaar. Dit was op 7 maart.
Foto gemaakt door NASAArgentinieEen eerdere zandstorm in Argentinie dit jaar. Dit was op 7 maart.
Nu

Zandstorm in Argentinië

Afgelopen vrijdag kwam het in de centrale delen van Argentinië tot een forse zandstorm. Een enorme wolk van zand en stof trok met grote snelheid over Colonia Baron in de staat La Pampa.

Net als in veel andere droge delen op aarde, waaronder de Sahara en het Midden-Oosten, komen ook in Zuid-Amerika wel vaker zand- of stofstormen voor. In sommige van deze gebieden is het vrijwel altijd droog, maar momenteel is het in delen van Zuid-Amerika ook extreem droog ten gevolge van de huidige La Niña die heerst.

La Niña en El Niño

Je hebt ze vast wel eens gehoord; de termen El Niño en La Niña. Ze gaan allebei over het oceaanwater tussen Indonesië/Australië en de westkust van Zuid-Amerika. In een El Niño periode wordt het water voor de westkust van Zuid-Amerika warmer dan normaal. Hierbij ligt boven Indonesië dan vaak een hogedrukgebied, waardoor warm oceaanwater met een westenwind richting de kust van Peru en omgeving wordt geduwd. In Indonesië en Oost-Australië valt door de hogedrukwerking minder regen dan normaal en midden op de Grote Oceaan en boven Centraal-Amerika valt juist meer regen dan normaal.

In een La Niña periode worden de gangbare oostelijke passaatwinden versterkt en komt er juist koeler dan normaal water in een grote zone voor de westkust van Zuid-Amerika te liggen. De warmte gaat naar de omgeving van Indonesië en veroorzaakt daar extra buiigheid. Door de hogedrukwerking boven Midden-Amerika zijn de weersomstandigheden daar juist droger dan normaal.

Droogte in Argentinië

Momenteel is er al enige maanden sprake van een La Niña en daardoor is het in grote delen van Argentinië dus al tijden veel warmer en droger dan normaal. De Pampa’s zijn daardoor stoffig en droog. Eerder deze week trok daar met een noordelijke koers vanaf zee een lagedrukgebied overheen, gepaard met enkele stevige buien en ook veel wind. Volgens de lokale weerdienst kwam het er tot gemiddelde windsnelheden van 80 kilometer per uur. Die stevige wind heeft het vele losse stof en zand in die omgeving voor het front uit opgetild en vervolgens kilometers met zich mee de lucht genomen. Een enorme wolk met stof en zand trok dus met grote snelheid over de Pampa’s, in een gebied waar gelukkig weinig mensen wonen. Er was dan ook nauwelijks sprake van schade.

Tornado

Bij andere buien die rondom hetzelfde lagedrukgebied trokken, is ook een tornado waargenomen die wel wat schade heeft veroorzaakt. Enkele daken van huizen in de buurt van Santa Rosa werden eraf geblazen en diverse bomen zijn omgevallen.

Een paar minuten

Een zand- of stofstorm duurt meestal maar een paar minuten, maar in die korte tijd wordt het door het vele zand plotseling aardedonker en de lucht slaat ook meteen op je longen. Vooral voor het verkeer is zo’n zandstorm erg gevaarlijk, want uit het niets zie je ineens enkele minuten niks meer.

Canarische Eilanden begin dit jaar

Soms duren zandstormen ook langer, zoals in februari dit jaar nog op de Canarische Eilanden. Ook daar was het toen erg droog en stond er dagenlang een stevige wind. Veel vluchten van en naar de Canarische Eilanden werden toen geannuleerd in verband met het slechte zicht.

Britta van GendtMeteoroloog