Winterprik van korte duur
Van zacht herfstweer naar koud herfstweer: veel meer hoeven we tegenwoordig niet meer van de winter te verwachten, lijkt het. Zeker, komende nacht wordt het best even koud, maar daarna is dit ‘winterprikje’ al weer snel verdwenen. Toch..?Het is koud dit weekend. Voor het eerst sinds lange tijd lijkt er nu iets van een wintergevoel door te schemeren. Waterkoud, her en der een beetje ijs van de ruiten krabben, en handschoenen en een wollen muts zijn helemaal niet meer overdreven.
Kil
Afgelopen nacht kwam het her en der al tot vorst. Al was het minder helder dan verwacht, waar het wel opklaarde kon je dat meteen merken aan de temperaturen. In het noordoosten en oosten was het goed fris. In Eelde, bij Groningen, daalde het kwik tot bijna 3 graden onder nul, aan de grond werd het ‘zelfs’ -5. Ook de rest van de dag is het kil. De bewolking schuift maar tergend langzaam weg, en de temperatuur komt op veel plaatsen amper boven 3 of 4 graden.
Matige vorst?
Komende avond is het – als het goed is – op de meeste plaatsen opgeklaard, en dan gaan we de temperaturen snel zien zakken. Vanavond duiken we op veel plaatsen al onder nul, en uiteindelijk komt het vannacht in bijna het hele land tot een beetje vorst. Alleen direct aan zee blijft het boven nul. Op enkele plekken landinwaarts zou het zelfs tot matige vorst kunnen komen: als het kouder wordt dan -5 graden.
Bewolking kan roet in het eten gooien
Een kanttekening: in de loop van de nacht begint wat bewolking vanuit het noordwesten binnen te trekken. Bewolking werkt als een soort deken, en daarmee zal het afkoelen stagneren. Hoe koud het wordt, is dus zeer afhankelijk van de exacte timing van die bewolking. Het lijkt erop dat Oost-Brabant en Noord-Limburg de beste papieren hebben om die matige vorst de halen komende nacht, omdat daar de bewolking het laatst in de nacht arriveert.
Aanvriezende mist
Wind is er vannacht ook nauwelijks, en mede daardoor kan er ook weer gemakkelijk mist en nevel ontstaan. Die kleine waterdruppeltjes hechten zich graag aan allerlei oppervlakken, waar ze met deze temperaturen makkelijk aan vastvriezen. Mocht je morgenvroeg met de auto weg moeten: goeie kans dat je even moet krabben.
Dat was het
En dat was het dan wel weer even met de ‘winterprik’. De bewolking die maandagochtend is binnengetrokken is de voorbode van een storing, die later op de maandag voor regen gaat zorgen. In eerst instantie in het westen, in de loop van de middag gaat het overal enige tijd regenen. En hoewel het in het oosten van het land nog eventjes goed koud blijft aan het begin van de dag; met de regen komen we weer in wat zachtere lucht terecht. De nacht naar dinsdag verloopt al weer veel minder koud, en dinsdag overdag komen we op veel plaatsen alweer op middagtemperaturen rond 10 graden. Weg kou.
Het S-woord?
Of wordt het tegen het einde van de week nog interessant? De temperaturen vertonen dan opnieuw een dalende trend. Een bel met flink koude (boven)lucht komt dichtbij en daarmee komt ook flink wat neerslag mee. Er verschijnen zowaar wat sneeuwsignalen in de kaarten, zij het voornamelijk net buiten de landsgrenzen. In Duitsland, en mogelijk in de Ardennen kan er toch even iets wits naar beneden vallen. Zeker is het nog allerminst, dus zonder nu al het S-woord* in de mond te nemen: een verdwaalde ‘natte flats’ in een uithoek van het land is niet uitgesloten. Maar ja, winterser kunnen we het voorlopig echt niet maken.
* Sneeuw