Foto gemaakt door  Sytse Schoustra
Foto gemaakt door Sytse Schoustra
Nu

Weersverbetering onderweg

Verloopt dit weekend nog wisselvallig, met vooral in de kustgebieden soms pittige buien en af en toe ook onweer, in de nieuwe week lijkt het weer op te knappen. Tegen het einde van de week zou het ook een aantal dagen nazomerweer kunnen worden.

Vandaag en morgen staat het eerst allemaal nog in het teken van een klein lagedrukgebied, dat min of meer boven Nederland terechtkomt. Het tolt hier wat rond om zondag – al oplossend – via België naar het zuiden weg te trekken. Omdat over de Britse eilanden tegelijkertijd een hogedrukgebied dichterbij komt, draait de wind dan naar het noorden om vanaf de komende nacht aan zee al even krachtig of hard te worden.

Gisteren waterhozen

Ook gisteren werd het weer in onze omgeving al door dit lagedrukgebied bepaald. Begon de dag op de meeste plaatsen nog droog, in de loop van de ochtend en middag ontstonden op steeds meer plaatsen buien, die soms stevig uitpakten. Er werd flink onweer gemeld, soms hagelde het en viel veel regen in korte tijd. Zoals in Vijfhuizen, vlakbij Haarlem waar een wolkbreuk in 30 minuten tijd 30 millimeter regen bracht. De dagsom bedroeg er 49 millimeter. In Haarlem zelf kwam 38 millimeter omlaag. Ook op andere plaatsen viel soms meer dan 25 millimeter. Het oosten en zuidoosten kregen veel minder of zelfs nauwelijks met de buien te maken. In Rotterdam kwam het tot hagel en was aan een buienwolk een tuba te zien, op de Waddenzee zag Weer.nl waarnemer Sytse Schoustra diverse waterhozen.

In de avond en nacht verdwenen de buien grotendeels, ontstond hier en daar een mistbank en daalden de temperaturen, na een dag met maximumtemperaturen van toch nog 23 graden in het zuidoosten van het land, tot iets beneden 10 graden in het Limburgse Ell. Op de Noordzee was wel een nieuw gebied met buien te zien dat langzaam dichterbij kwam.

Vandaag nieuwe storing

Vandaag trekt die storing via het westen het land binnen. Na een ochtend met in het binnenland eerst redelijk wat zon, leeft vanuit het westen de buiigheid op, het eerst in de kustgebieden. Bij buien kan opnieuw onweer voorkomen. Later dringen de buien ook weer dieper landinwaarts door. Het oosten en zuidoosten krijgen er het minste mee te maken. Aan zee steekt in de middag een matige tot vrij westelijke tot noordwestelijke wind op, in het binnenland is de wind westelijk tot zuidwestelijk en zwak tot matig.

Vanavond en vannacht trekken de buien zich in de kustgebieden terug. In het binnenland zijn er opklaringen en valt de wind vrijwel weg. Plaatselijk ontstaat mist en de temperaturen kunnen op de koudste plaatsen tot ongeveer 8 graden dalen. In de kustgebieden draait de wind naar het noorden en neemt juist toe, op zee tot krachtig of hard (6-7 Bft).

Lagedrukgebied trekt weg

Morgen trekt het lagedrukgebied via België naar het zuiden weg. De wind draait dan overal naar noordelijke richtingen en is aan zee nog steeds vrij krachtig of krachtig, kracht 5 of 6. In het binnenland waait een zwakke tot matige wind. De buien, die eerst alleen in de kustgebieden voorkomen, breiden zich in de loop van de dag dieper landinwaarts uit. Vooral eerst is er nog een kans op onweer, in de loop van de dag neemt de onweerskans vanuit het noorden af. Tussendoor is ook de zon wel te zien, het meeste in het noordoosten en oosten van het land. Het wordt bij dit alles niet warmer dan tussen 18 en 20 graden.

Maandag en dinsdag is het nog wat koeler. Terwijl het hogedrukgebied van de Britse eilanden naar Scandinavië trekt, blijft bij ons in de omgeving een klein lagedrukgebiedje hangen. De wind waait hierdoor beide dagen uit richtingen tussen west en noord. Beide dagen ook wordt het niet warmer dan ongeveer 18 graden. In de nachten kan het tijdens opklaringen zelfs tot ruim beneden 10 graden afkoelen. Overdag wisselen wolken en de zon elkaar af en blijft het, op een heel lokale bui na, op de meeste plaatsen droog en is het rustig.

Ex-Laura komt dichterbij

Vanaf woensdag komt vanuit het westen een lagedrukgebied, met daarin de restanten van orkaan Laura dichterbij. De wind zoekt dan geleidelijk de zuidwesthoek op en voert langzaam warmere lucht aan. We komen aan de flank van een hogedrukgebied boven Centraal-Europa terecht. Is het woensdag en donderdag overdag op de meeste plaatsen droog met geregeld zon, donderdagavond kan (als een warmtefront passeert) vooral in het westen en noorden een beetje regen vallen. Erachter komen we vrijdag in nog wat warmere lucht terecht, waarin het met flink wat zon in het binnenland op diverse plaatsen 25 graden kan worden.

In de loop van vrijdag neemt vanuit het noordwesten, op nadering van een koufront, de bewolking toe. In de nacht naar zaterdag en zaterdag overdag lijkt dit langzaam met enige tijd regen of een paar buien te passeren. Daarna zouden we weer enige tijd in wat koelere lucht terecht kunnen komen, maar helemaal zeker is dit nog niet.

Een duidelijke weersverbetering dus

Al met al ziet het ernaar uit dat we volgende week, na het nog wisselvallige weekend waarin we ons nu bevinden, op een weersverbetering mogen rekenen, met meer zon en vrijwel droge weersomstandigheden. Is het daarbij eerst nog koel met ook een paar koude nachten, in de loop van volgende week kunnen ook de temperaturen tijdelijk flink oplopen.

Reinout van den BornChef Redactie