Foto gemaakt door Foto: Willy Bonnink
Foto gemaakt door Foto: Willy Bonnink
Nu

Warmterecords over de hele wereld

De afgelopen week vlogen de warmterecords ons om de oren. In zo’n beetje elke hoek van de wereld werden september-, seizoen- en zelfs all-time hitterecord gebroken. We gaan alle records even langs en maken daarbij een reisje rond de wereld.

Denver, Verenigde Staten: 38,3 graden – septemberrecord

In Denver steeg de temperatuur op zaterdag naar 101 graden Fahrenheit, oftewel 38,3 graden Celsius. Nog nooit werd zo laat in het jaar de 100°F-grens overschreden. Daarnaast was het de hoogste temperatuur ooit gemeten in September.

Hoewel de hitte nu nog extreem is, kan er over enkele dagen een kouderecord gevestigd worden. Zo stijgt maandag de temperatuur naar verwachting nog tot 34 graden, maar dinsdag wordt er sneeuw verwacht bij een temperatuur van 2 graden boven nul. In de nacht naar woensdag gaat het naar verwachting zelfs vriezen, een temperatuurdaling van ruim 35 graden!

Jeruzalem, Israël: 42,8 graden – all time record

In de hoofdstad van Israël steeg de thermometer gisteren naar waarden die daar nog nooit eerder gemeten waren. Het werd er maar liefst 42,8 graden, een all-time hitterecord dus. Op andere plekken in het land werd het nog heter, zo mat Eilat een maximumtemperatuur van 48,9 graden. Langs de westkust lag de temperatuur iets lager, maar op de meeste plekken nog altijd boven de dertig graden. Daarbij was langs de kust de luchtvochtigheid erg hoog – op sommige plekken meer dan 80%! – wat de hitte extra ondragelijk maakte.

Adana, Turkije: 45,1 graden – septemberrecord

Turkije had -net als Israël – de afgelopen week te maken met een hittegolf en veel provincies in het zuiden van het land zagen de hoogste temperaturen ooit gemeten in September. In Adana viel de temperatuur met 45,1 graden Celsius bijna 2 graden hoger uit dan tijdens het oude hitterecord (43,2 graden). Ook in 3 andere zuidelijke provincies werden septemberrecords verbroken met temperaturen ruim boven de 40 graden.

Longyearbyen, Spitsbergen: 7,2 graden – warmste zomer ooit gemeten

Spitsbergen is volgens wetenschappers de snelst opwarmende plek op aarde en dat was afgelopen zomer ook weer terug te zien in de temperaturen. Niet alleen was de gemiddelde zomertemperatuur met 7,2 graden 3 graden (!) hoger dan normaal, ook het all-time warmterecord werd deze zomer verbroken. Dat gebeurde op 25 juli. Bovendien steeg de temperatuur 4 dagen op rij tot boven de 20 graden. Vóór deze zomer kwam de temperatuur slechts 1 keer eerder boven de 20 graden uit..

Nieuw-Zeeland: 9,6 graden – warmste winter ooit gemeten

Nieuw-Zeeland ligt op het zuidelijk halfrond, dus daar is de winter net geëindigd. De winter was daar met een gemiddelde temperatuur van 9,6 graden de warmste sinds het begin van de metingen en verliep 1,14 graden warmer dan normaal. De warmte was volgens de lokale meteorologen het gevolg van warm zeewater in de omgeving en een grotere invloed van hogedrukgebieden dan normaal gedurende de winter. Het warmere zeewater staat volgens de experts weer in verband met klimaatverandering veroorzaakt door de mens.

Extremen gevolg van klimaatverandering

Als gevolg van de opwarming van de aarde zien we steeds vaker extremen. Eén warmterecord is geen bewijs voor het opwarmen van de aarde, maar het feit dat we steeds vaker warmterecords zien en steeds minder vaak kouderecords is dat wel. De afgelopen week is een typisch voorbeeld van het grote aantal warmterecords dat ons tegenwoordig wereldwijd om de oren vliegt.

 

Daan van den BroekMeteoroloog