Foto gemaakt door Dorien Bouwman - Amelisweerd
Foto gemaakt door Dorien BouwmanAmelisweerd
Nu

Waar blijft de grote groene explosie?

Het gebeurt elk jaar wel een keer: op een dag kijk je om je heen en je denkt “Man, wat is het ineens groen!” Maar dit jaar lijkt de lente zich veel trager te ontwikkelen. Gaat die explosie van groen er nog wel komen?

Zon, warmte, en overal die groeiende massa van fris lentegroen. Deze tijd van het jaar brengt meer licht, nieuw leven, en de belofte van de aanstaande zomer. We kijken er met z’n allen halsreikend naar uit, en als het zo ver is wordt de sfeer uitbundig en energiek. Ha, de lente!

Beukenhaag

Veel mensen hebben daarvoor een referentiepunt. Een specifieke plant in de tuin, de bomen in je straat of een plek waar je dagelijks langskomt. Zelf woonde ik vroeger altijd in een tuin die omringd was door een beukenhaag. Die zijn er vaak vroeg bij, en kunnen zo mooi in één klap ontploffen. Ik verheugde me er vaak op. Hét signaal dat het nieuwe seizoen helemaal los was. Keek je gisteren nog dwars door je beukenhaagje heen, morgen is hij misschien ineens veranderd in een weelderige muur van groen. Sommige planten groeien in de juiste omstandigheden wel 10 centimeter per dag.

De twee belangrijkste ingrediënten: zon en water. Ook deze lente verloopt vooralsnog flink zonnig en warm. Voor ons een prettige bijkomstigheid nu we met z’n allen thuis zitten; je kunt tenminste nog lekker de tuin in. En inderdaad: het frisgroene gebladerte begint nu overal redelijk te ontwikkelen.

Sapstroom

De hoge temperaturen van de laatste tijd hebben daar zeker bij geholpen. Het verschilt natuurlijk per soort wanneer een boom op gang komt. Maar het is belangrijk dat de temperatuur in de diepere grond onder een boom wat hoger wordt, om de sapstroom op gang te brengen. Eén dagje 20 graden is dus niet genoeg. Een mooi stukje zelfbescherming van de natuur.

Koningsdag is key

Het gebeurt vaak rond Koningsdag. Zo ging het vorig jaar ook. In april 2019 was het bijzonder warm en zonnig, maar tegen het einde van april viel er een aantal dagen flink wat regen. En BAM, daar was de explosie. Ook de eerste paar warme dagen kunnen voor zo’n explosie zorgen, mits er al genoeg regen is gevallen. En al loopt de natuur nu al bijna het hele jaar een paar weken voor op schema, de echte grote klapper is er nog niet geweest. En zoals het er naar uit ziet, gaat die er ook niet komen.

Bedroevend

Want de grote afwezige dit jaar: water. De neerslagcijfers zijn bijzonder bedroevend. We hadden weliswaar een klets- en kletsnatte februarimaand, maar sinds half maart is het al min of meer gedaan met de regen. De zon blijft maar schijnen en de lucht is kurkdroog. Al dat overvloedige regenwater uit februari is allang weer verdwenen.

0 millimeter

Ondertussen maken velen zich al weer zorgen om de droogte, en terecht. We stevenen nu al af op een extreem droge aprilmaand. In zo’n driekwart van het land is deze maand 0 of 1 millimeter gevallen. De allernatste plekken, ook slechts 5 a 6 millimeter, moesten het hebben van een losse bui afgelopen zondag. Zo zijn we het seizoen begonnen met het grootste neerslagtekort aller tijden. April is normaalgesproken al een redelijk droge maand bij ons, maar dan nog valt er 40 tot 50 millimeter. Nu gaan we op sommige plaatsen niet eens aan 10 mm komen. Eerder schreven we al over de gevolgen die dit voor de natuur kan hebben.

Neerslagsignalen

Daarmee lijkt ook de grote groene explosie van de baan. Zeker de komende week wordt er nauwelijks een drupje regen verwacht. Wellicht dat het zuiden van het land nog een keer wat nattigheid voelt. In de laatste dagen van april verschijnen wel wat regensignalen in de kaarten. Maar de neerslagkansen komen vooralsnog amper boven de 30 procent uit, dus ook dat is geen zekerheidje.

Dus ondanks de uitbundige zonneschijn en hoge temperaturen, beleven we wat betreft groei en bloei een wat stroperige, trage lente. Groen wordt het heus nog wel, maar in de achtergrond beginnen de gevolgen van een paar achtereenvolgende kurkdroge jaren zich inmiddels wel op te stapelen.

Dorien BouwmanMediameteoroloog