Foto gemaakt door Joint Tyfoon Warning Center - Madagaskar - Tropische storm Chalane tussen Madagaskar en Mozambique in
Foto gemaakt door Joint Tyfoon Warning CenterMadagaskarTropische storm Chalane tussen Madagaskar en Mozambique in
Nu

Tropische storm Chalane richting Afrikaanse oostkust

Afgelopen weekend trok tropische storm Chalane over Madagaskar, met daar veel regen en wind. In de loop van zondagmiddag zwakte het geheel iets af tot nog slechts een tropische depressie, maar er valt rondom de kern nog steeds veel regen en het waait fors. Maandag ligt de storm nog gedeeltelijk boven de westkust van het eiland, maar trekt de komende dagen richting de Afrikaanse oostkust en wint dan weer iets aan kracht boven het warme water van het kanaal van Mozambique.

In relatief korte tijd viel op het Afrikaanse eiland Madagaskar gemiddeld 100 tot 200 millimeter regen op passage van de tropische storm. In het meest noordelijke deel van het eiland kwam de afgelopen dagen zelfs zo’n 300 millimeter regen omlaag. Regionaal kwam het tot overstromingen en de kans op modderstromen is nog aanwezig.

Europa Eiland

Het komende etmaal trekt de tropische depressie het open en erg warme water van het Kanaal van Mozambique op, waardoor het geheel weer iets in kracht zal toenemen. Het oppervlaktewater is daar nog zo’n 31 a 32 graden, dus een uitstekende voedingsbron voor de storm. Met gemiddelde windsnelheden van naar verwachting zo’n 75 kilometer per uur, windkracht 9, en veel regen trekt de storm dinsdagochtend over Europa Island, een klein eiland met een diameter van slechts 6 kilometer, tussen Madagaskar en Mozambique in.

Mozambique

Daarna vervolgt het zijn pad richting de oostkust van Mozambique, waar tropische storm Chalane met gemiddelde windsnelheden van dan inmiddels 120 kilometer per uur woensdagochtend het land zal intrekken. De stad Beira maakt zich aan het einde van het jaar dan ook op voor zwaar weer, met veel wind, regen en hoge golven langs de kust.

Derde genaamde storm

Chalane is de derde genaamde storm van het seizoen voor de zuidwestelijke Indische Oceaan en de eerste tropische storm die er dit seizoen het land wist te bereiken. Op de Atlantische en Stille Oceaan loopt het orkaanseizoen van mei tot en met november, en in deze omgeving – op het zuidelijk halfrond - begon het seizoen toen juist pas. Het startte op 15 november en loopt door tot eind april.

Eerdere stormen dit seizoen

Begin van het seizoen, van 12 tot en met 17 november, was tropische cycloon Alicia hier al actief en van 30 november tot en met 11 december raasde de zware tropische storm Bongoyo boven de zuidelijke Indische Oceaan. Beide stormen bleven toen gelukkig boven open water.

Orkaan Gati

Op 23 november dit jaar werd de Afrikaanse oostkust ook al geteisterd door de zeldzame orkaan Gati. Deze trok vanaf de Indische Oceaan het veel noordelijker geleden en kurkdroge land van Somalië in, met ook daar veel wind en regen.

Britta van GendtMeteoroloog