Supertyfoon Maysak onderweg naar Zuid-Korea
Orkanen, of tyfoons zoals ze in Azië heten, kunnen in principe het hele jaar door ontstaan, maar de meeste vormen zich in de periode van mei tot en met oktober. Inmiddels hebben we op de Atlantische en Stille Oceaan al diverse tropische stormen en orkanen voorbij zien komen. Sommigen blijven boven open zeewater en richten nauwelijks schade aan, anderen trekken wel het land op met alle gevolgen van dien. De meest recente was natuurlijk orkaan Laura die via de Golf van Mexico de Verenigde Staten in trok. Maar ook aan de andere kant van de wereld gaat het soms flink tekeer. Nauwelijks een week geleden trok tyfoon Bavi nog langs de Filipijnen en Taiwan de Oost-Chinese Zee op richting Korea. En nu is er Maysak.Tyfoon Bavi was nauwelijks van de weerkaarten verdwenen, toen de volgende potentiele storm zich ruim ten oosten van de Filipijnen alweer ontwikkelde. Op 28 augustus kreeg de storm de kenmerken van een tropische depressie en werd hij Julian genoemd. Niet kort daarna groeide het geheel verder uit tot een tropische storm en kreeg toen de internationale naam Maysak. De ontwikkeling ging snel, want amper een dag later was Maysak een tyfoon geworden. Inmiddels is hij geïntensiveerd tot een tyfoon in de vierde categorie en is het een ‘Major Typhoon’, bij ons een supertyfoon. De vijfde categorie op de schaal van Saffir Simpson is de zwaarste, maar ook nu al gaat Maysak gepaard met gemiddelde windsnelheden van 175 kilometer per uur en windstoten tot 250 kilometer per uur.
Okinawa
Het afgelopen etmaal trok Maysak over het Japanse eiland Okinawa, met daar veel schade en volgens de Okinawa Times zelfs enkele doden. Ongeveer 33.000 huishoudens zitten zonder stroom. De Japanse autoriteiten waarschuwden tot gisteravond 19 uur nog voor eventuele aardverschuivingen, overstromingen en zeer hoge golven. Inmiddels is de waarschuwing daar ingetrokken en ligt het oog van tyfoon Maysak alweer zo’n 100 kilometer ten noordwesten van de Japanse eilanden. De wind en regen nemen af en de schade wordt opgemaakt.
Boven open zeewater
De komende dagen trekt Maysak in volle kracht verder noordwaarts over de Oost-Chinese Zee en schampt het komende etmaal het westen en noorden van het Japanse eiland Kyushu, met ook daar veel wind en neerslag. Het zwaartepunt van de tyfoon blijft boven open zee, met een kerndruk van de tyfoon is 935 hectopascal. Daar omheen kunnen windsnelheden van 230 kilometer per uur gehaald worden en nog zwaardere windstoten, tot 275 kilometer per uur. Ook is er sprake van erg hoge golven, tot 13 meter hoog.
Richting Zuid-Korea
Komende woensdag verwacht het Joint Tyfoon Warning Center dat de tyfoon Zuid-Korea zal bereiken. De haven van Zuid-Korea’s tweede stad Busan maakt zich op voor orkaankracht wind en veel regen. Omdat de tyfoon redelijk snel trekt, worden geen extreme hoeveelheden regen verwacht, maar wordt wel gewaarschuwd voor mogelijke overstromingen. Omdat de tyfoon vanuit het zuiden komt en dus boven relatief warm water blijft, behoudt hij nog wel lange tijd zijn kracht. Waarschijnlijk wordt dit een van de zwaarste tyfoons die Zuid-Korea weet te bereiken. Volgens de huidige verwachtingen trekt Maysak daarna verder naar het noorden tot zelfs in Noord-Korea en later sterk in kracht afgenomen tot in China.