Supercells leiden bizarre nacht in
Soms kom je woorden tekort om te beschrijven hoe bijzonder een weerssituatie in Nederland is en vanochtend om 4.30 uur was zo’n moment. Terwijl de schrijver van dit verhaal uit zijn bed in Arnhem stapte, wees de thermometer op de dichtbijgelegen vliegbasis Deelen nog 25,8 graden aan. En was het er nog niet kouder geweest dan 25,1 graden.Even later, bij het naar buiten gaan, voelde het surrealistisch aan. Terwijl het bewolkt was en er een spatje regen viel, waaide een warme wind door de straten. Een föhnwind bijna. En konden, of eigenlijk moesten, tijdens de autorit naar Hilversum de ramen open omdat het anders gewoon te warm werd. Ja, ik heb nog een auto zonder airconditioning.
Onderweg naar Hilversum werd aan de westelijke horizon een plek met intens weerlicht zichtbaar. Het bleek om een aantal supercells te gaan, die op meer dan 200 kilometer afstand boven de Noordzee waren ontstaan. Het uitzicht erop was zelfs vanuit Midden-Nederland spectaculair te noemen. Wat een lichtshow! En dat als vervolg op de ook zeer spectaculaire buien die vrijdagavond al over het land trokken. Er ging een rare dag aan vooraf.
Zon kwam pas laat
Dat het gisteren warm zou worden, schreven we in de ochtend al. En dat er daarbij een afwisseling van wolken en zon zou zijn ook. Maar feitelijk viel de hoeveelheid zon tegen. Een wolkenzone, waaruit eerst in het westen en later verspreid over het land af en toe regen viel, bleek erg hardnekkig. Pas later in de middag en in de avond brak dan toch vanuit het westen de zon een tijdje door. Maar dat gebeurde een stuk later dan verwacht. Toch liepen de temperaturen ver op. In Zeeland, Brabant en Limburg werd het op veel plaatsen tropisch warm, met 31,8 graden als hoogste temperatuur van het land in Maastricht. In het noorden en midden kwamen de maximumtemperaturen nog tussen 27 en 29 graden uit. Verder draaide de wind van zuid naar zuidoost, op het moment dat vanuit het zuiden een klein lagedrukgebiedje het land binnentrok.
Vanaf dat moment werd het spannend. Zouden er nog onweersbuien ontstaan? Zouden het supercells zijn? Zoals gisterochtend al geschreven, was de kans daarop niet groot, maar ook weer niet helemaal nul. Tot halverwege de avond bleef het rustig, daarna verrieden onrustige wolken boven het westen van het land dat er toch iets stond te gebeuren. Even later was het zover. Boven België kwam een supercell tot ontwikkeling die langs Breda naar het noorden trok. Andere buien ontstonden boven Noord-Holland en het Markermeer.
Markermeerbui spectaculair
De bui boven het Markermeer, die al inscherend richting Friesland trok, was ronduit spectaculair. De elektrische activiteit ervan was enorm en vanuit een groot deel van Nederland te zien. Bij Drachten werd op deze bui hagel gemeld en op andere plaatsen kwamen ook zware windstoten voor. Tegelijkertijd waren boven Noord-Holland en de Waddeneilanden ook meerdere supercells actief. Hier en daar werd hagel gemeld, maar tot spectaculaire regenhoeveelheden en schade kwam het toch niet. Het ging hier specifiek om LP-supercells, buien van de zwaarste categorie, maar dan met relatief weinig neerslag. Bij dit type buien is de kans op schade veel kleiner dan bij zijn zwaardere collega’s.
In de loop van de nacht trokken de buien naar het noorden weg en werd het even wat rustiger, maar dus nauwelijks koeler. Tegen de ochtend ontstonden ver bij Nederland vandaan op de Noordzee opnieuw enkele supercells. Tegelijkertijd leek op de radar vanuit België een gebied met regen het land binnen te dringen. Maar wat er op de radar nog redelijk actief uitzag, stelde in de praktijk eerst maar weinig voor. Het was zo warm dat het meeste regenwater, voordat het op de grond terechtkwam, al verdampt was. Mogelijk dat later vandaag in de oostelijke helft nog wat meer valt, maar veel zal het niet zijn.
De regen hoort bij het koufront dat naar het oosten trekt. Erachter bevinden zich brede opklaringen die het westen al snel bereiken en zich vanmiddag ook tot over het oosten van het land uitbreiden. Het kan nog een keer 24 tot 28 graden worden. Daarbij trekt de zuidelijke wind aan zee tot krachtig aan. Vanavond draait de wind wat meer naar zuidwest en komt koelere lucht het land binnen. Daarin koelt het in de nacht naar zaterdag tot 16 graden af. Verder blijft het aan zee flink waaien en kaar daar later een eerste bui vallen.
Koeler en soms een bui
Zaterdag overdag wisselen wolken en de zon elkaar af. Aan zee vallen al een paar buien, mogelijk met onweer, in het binnenland dringen die in de loop van de middag pas door. Het zuidoosten van het land lijkt het overwegend droog te houden. De zuidwestelijke wind is aan zee af en toe hard met kans op zware windstoten en het wordt 21 tot 25 graden. Zondag is de kans op buien wat groter en wordt het gemiddeld niet meer dan 21 graden.
Volgende week houdt het wisselvallige weer aan, met vooral laat op maandag en ook weer woensdag op de passage van twee actieve storingen kans op een flinke plens regen. Verder laat ook de zon zich zien, waait het af en toe flink en wordt het steeds 20 of 21 graden.
Door: Reinout van den Born / Weer.nl