Foto gemaakt door Bomberos voluntarios de Valle Gran Rey - La Gomera - Een groot stuk klif brak af op La Gomera.
Foto gemaakt door Bomberos voluntarios de Valle Gran ReyLa GomeraEen groot stuk klif brak af op La Gomera.
Nu

Stuk klif van Canarisch eiland ingestort

Afgelopen weekend trok tropische storm Theta op enige afstand van de Canarische eilanden langs. Ook al was de kracht inmiddels aardig afgenomen, toch waren het mogelijkerwijs de wind en regen van Theta die op La Gomera de afbrokkeling van een stuk rotswand veroorzaakten.

De Canarische eilanden hebben allemaal een vulkanische oorsprong en zijn dus ook hoog. Zo is El Teide de bekende berg van het eiland Tenerife, die in de wijde omgeving goed is te zien. Deze punt steekt namelijk ruim 3,7 kilometer boven zeeniveau uit. Het onbekendere eiland La Gomera heeft ook een berg, de Garajonay, met als hoogste punt 1478 meter. Dit prachtige uitzichtpunt is vaak bedekt onder een wolk, waardoor de vergezichten enige tijd wegvallen. Heel wat stranden van La Gomera zijn werkelijk idyllisch. Ze zijn behoorlijk afgesloten, moeilijk begaanbaar en omgeven door prachtige kliffen. Maar dat brengt ook risico’s met zich mee.

Zaterdagmiddag 14 november zagen meerdere mensen hoe aan de westzijde van La Gomera een aanzienlijk stuk van een rotswand loskwam en naar beneden stortte. Met flink geweld werden een paar campers bedolven en vielen er grote brokken steen in het zeewater. Even was er de vrees dat er mensen zouden zijn omgekomen, gelukkig was dat niet het geval. Wel moesten vijf mensen door een helikopter geëvacueerd worden, omdat de weg onbegaanbaar was geworden door de rotsblokken.

Steile wanden

Het vulkanisch instituut van de Canarische eilanden, Involcan, houdt zich al lange tijd bezig met de risico’s van dit soort ‘losbrekingen’ van steen en zand. Men probeert preventief rotswanden te beschermen en met stalen kettingen vast te houden.

Er wordt vanuit dit instituut ook gewezen op de passage van Theta. Deze tropische storm, ook al trok die niet vlakbij langs, veroorzaakte wel langdurige en flinke golfslag en ook regenval. De golven beïnvloeden vooral de stabiliteit van de onderste meters van de kliffen, de regen sijpelt gemakkelijk in spleten en scheuren hogerop. Dat regenwater kan de wanden vervolgens instabieler maken, tot het punt dat deze dermate wankel worden en deels naar beneden storten. De nagenoeg verticale stand van de kliffen leidt ertoe dat er geen enkele manier is waarop de stenen in hun val worden tegengehouden.

Geologische risico’s

Bij Involcan spreekt men dan ook van geologische risico’s. Risico’s die voortspruiten uit de vorm van de Canarische eilanden. De hoge wanden en kliffen, die vallen gemakkelijk ten prooi aan weer en wind. Het hele jaar door staan deze eilanden onder invloed van de weersomstandigheden. Tropische storm Theta heeft mogelijk net het laatste zetje gegeven voor die ene klif op de westkant van La Gomera. Dat er afbraak plaatsvindt van kliffen is een mondiaal gegeven. Daar weten de Engelsen alles van. Ga maar eens kijken op het eiland Wight of aan de Engelse oostkust. In het graafschap Norfolk is het afgelopen decennium al meermalen een bungalow met klif en al naar beneden gestort.

Bronnen: Involcan, El Mundo, met dank aan Grieta Spannenburg.

Reinout van den BornChef Redactie