Sterrenregen: de Perseïden komen weer
Veel mensen hebben weleens gehoord van de Perseïden: een van de bekendste meteorenzwermen waar we jaarlijks mee te maken hebben. In de nacht woensdag op donderdag is het weer zover. Op het hoogtepunt, rond 4.00 uur, zijn er per uur 36-42 vallende sterren te zien. Maar dan moeten buien en bewolking wel meewerken.Vallende sterren zijn maar heel even zichtbaar, ze gaan letterlijk in een flits voorbij. Het gaat nog sneller dan dat je “kijk, een vallende ster” kunt zeggen. Eerder dit jaar lukte het Sylvano Rosenberg om de foto bovenaan dit artikel te maken, maar simpel was dat niet. “Het was een drama,” vertelde hij erbij. “Vanaf 2.00 uur bezig geweest, en om 4.15 uur brak de lucht pas wat open.”
’s Nachts fotograferen is al een vak op zich, en helemaal als je het dan van een halve seconde moet hebben. Complimenten voor al die fotografen die vaak nachtenlang naar de hemel zitten te turen voor dat ene perfecte plaatje!
Oude zwerm
De Perseïden zijn een heel oude meteorenzwerm die elk jaar weer vanaf de aarde te zien is, midden in de zomervakantie. Waarschijnlijk ook daarom zijn ze zo bekend. In het jaar 36 werd er in China al melding van gemaakt, maar het duurde tot het 1835 voordat we wisten dat het om een jaarlijks terugkerende zwerm ging. De bron van de Perseïden is de komeet Swift-Tuttle.
Eigenlijk gaat de aarde niet door het spoor van de komeet heen, maar raakt er slechts aan. Omdat de planeet Jupiter steeds weer een aantal meteoroïden uit hun baan brengt, kunnen we de vallende sterren vanaf de aarde toch zien. Het zijn daarbij natuurlijk geen sterren die de aardse dampkring binnendringen, maar kleine stukjes steen en gruis. Omdat ze een enorme snelheid hebben, verdampen ze op een hoogte van tussen 80 en 120 kilometer. Daarbij licht de lucht rond de stofdeeltjes op en zo kunnen wij de valsporen heel korte tijd zien.
Donkere hemel
Je ziet de meteoren natuurlijk het beste als de hemel donker is (zonder maan) en helder (zonder wolken). Wat dit betreft, is de nacht van woensdag op donderdag niet helemaal ideaal. Vooral in de noordelijke helft van het land kunnen nog restanten van (onweers)buien en wolken ronddrijven, in het zuiden ziet het er beter uit. En ook de maan doet zijn duit in het zakje. Hij komt op om 00.39 uur en zal voor ongeveer 35 procent te zien zijn.
Voor degenen die niet kunnen wachten: ook de komende nacht zijn ze al te zien, al zijn het er minder. Rond 4.00 uur worden tussen 12 en 16 vallende sterren verwacht. En ook in de 4 nachten na het hoogtepunt zijn ze er nog, al worden het er dan wel steeds minder.