Rode zonsondergang door bosbranden VS
Het komt al dagenlang terug in het nieuws en ook op deze site schreven we er al over: de grote natuurbranden in het westen van de VS. Alleen in Californië is al 2 miljoen hectare bos in vlammen opgegaan. De lucht is op sommige plekken van Californië en Oregon oranje van kleur door as- en fijnstofdeeltjes. De branden zijn zo extreem, dat we zelfs in Nederland de gevolgen kunnen zien: bij ons was de zonsondergang gisteravond extra rood als gevolg van de branden. Verderop in dit artikel zie je een aantal van de ingestuurde foto's.Zie hier de
van Amara Onwuka.Het is al erg lang heet en droog in het westen van de Verenigde Staten, waardoor er niet veel nodig was om grote branden te laten ontstaan. Blikseminslagen en menselijk handelen lagen aan de basis van de verschillende branden en door de eerder genoemde omstandigheden konden de branden zich enorm snel uitbreiden. De as- en fijnstofdeeltjes van de talrijke branden reikten vervolgens tot hoog in de troposfeer en omdat er bij ons bovenin de troposfeer een overwegend west tot zuidwestelijke wind staat, werden de as- en fijnstofdeeltjes uiteindelijk tot aan onze regio getransporteerd. Hoewel het aantal deeltjes hier natuurlijk een stuk lager is dan in (het westen van) de Verenigde Staten, was het genoeg om de zonsondergang extra rood te laten kleuren.
Verstrooiing van het licht
De reden dat de horizon fel oranje en rood kleurt, is omdat de kleine deeltjes een deel van het zonlicht verstrooien. Licht met een relatief korte golflengte (bijvoorbeeld de kleur blauw) wordt verstrooid, terwijl de deeltjes juist geen interactie hebben met licht met een langere golflengte, zoals de kleuren oranje en rood. Oranje en rood zijn dus de kleuren die we dominant aan de horizon zien, terwijl de andere kleuren deels 'weggefilterd' worden.
Eerder, in oktober 2017, hadden we al te maken met een vergelijkbare situatie. Toen was er zelfs overdag een oranje gloed in de lucht te zien. Dit had te maken met rookdeeltjes van de Portugese bosbranden die destijds woedden en saharazand welke beiden met een zuid tot zuidwestelijke stroming werden aangevoerd. Omdat de deeltjes nu een veel grotere afstand afleggen, is het effect hier natuurlijk zwakker. Desondanks waren de gevolgen gisteravond duidelijk te zien. Kijk hieronder maar even mee!
Foto: Jolanda Bakker
Foto: Chris Biesheuvel
Foto: Ben Saanen