Foto gemaakt door Hans ter Braak - In het Kleinwalsertal viel op 2000 meter hoogte zo'n 10 centimeter sneeuw, de sneeuwvalgrens daalde daar tot zo'n 1100 meter.
Foto gemaakt door Hans ter BraakIn het Kleinwalsertal viel op 2000 meter hoogte zo'n 10 centimeter sneeuw, de sneeuwvalgrens daalde daar tot zo'n 1100 meter.
Nu

Opnieuw winters in de Alpen, lokaal sneeuwval onder 1000 meter

Precies twee weken geleden schreven we over een vroege winterinval en een ongebruikelijk dik pak sneeuw voor de tijd van het jaar in de Alpen. Ook dit weekend was het er weer raak, al zijn de neerslaghoeveelheden nu op veel plekken wat minder. Lokaal valt er echter sneeuw tot onder de 1000 meter, wat weer vrij laag is voor de tijd van het jaar.

De weerssituatie is ietwat vergelijkbaar met die van twee weken terug. Ook toen lag er een trog met koude lucht boven de Alpen. De koele lucht is met een noordelijke stroming afgezakt naar de Alpen en een lagedrukgebied aan de grond vormde zich boven Italië. In tegenstelling tot de vorige 'winterinval', vinden we de laagste sneeuwgrens en het zwaartepunt van de neerslag nu meer in het oosten van de Alpen.

Foto gemaakt door Hans ter Braak
Foto gemaakt door Hans ter Braak

Sneeuwval

Gisteren begon het in het noordwestelijke deel van de Alpen te regenen en hogerop in de bergen te sneeuwen. De neerslag breidde zich in de avond en nacht naar het zuidoosten uit en door het ontstaan van een lagedrukgebied boven Italië intensiveerde de neerslag vanochtend in de oostelijke Alpen. De sneeuwvalgrens daalde met het instromen van koelere lucht in de noordelijke Alpen tot rond 1100 meter, terwijl er vanuit noordoost-Italië en Slovenië zelfs meldingen komen van sneeuwval ver onder de 1000 meter. De meeste sneeuw viel tot nu toe ook in het grensgebied van Oostenrijk, Italië en Slovenië. Daar liep het sneeuwdek in de bergen lokaal op tot meer dan 30 centimeter.

Pittige buien en onweer

De koude bovenlucht zorgde naast sneeuw ook voor felle buien met onweer in Kroatië en Slovenië en eerder vandaag Noord-Italië. Het nog relatief warme zeewater speelt een extra rol bij de buien in de buurt van de Adriatische Zee. Boven het warme zeewater verdampt vocht, wat met de relatief warme lucht onderin snel opstijgt. Die relatief warme en vochtige lucht komt vervolgens hoger in de atmosfeer in de koude lucht terecht, waardoor het vocht condenseert en wolken en buien worden gevormd.

Code oranje

In Italië, Slovenië en Kroatië staat code oranje uitgegeven voor windstoten, veel neerslag in korte tijd en in de berggebieden sneeuw/gladheid. In Italië staat code oranje uit tot 19:00 uur vanavond en in Kroatië en Slovenië tot middernacht. De neerslag trekt de komende uren naar het oosten weg.

Grote temperatuurverschillen

In de buien daalt de temperatuur in Slovenië en Kroatië op veel plekken tot onder de 10 graden en in de berggebieden waar sneeuw valt is het logischerwijs nog een stuk kouder. In Zadar, in het midden van Kroatië, hemelsbreed slechts 150 kilometer van de Sloveens-Kroatische grens, was het 'gewoon' warm en steeg de temperatuur vandaag tot 21 graden.

Daan van den BroekMeteoroloog