Ook in de Alpen regionaal tropisch warm
In deze tijd van het jaar kan het in de Alpen al aardig winters zijn, met zowel overdag als ’s nachts vrieskou en sneeuw. Precies een jaar geleden was dat het geval. Een bel met koude lucht trok over de Alpen en vooral in de zuidelijke Alpen viel toen boven 1800 meter een flink pak sneeuw. Dit jaar is het anders. Hetzelfde lagedrukgebied dat afgelopen week in delen van Spanje en op de Balearen in noodweer resulteerde, trekt nu richting Italië en ook de westelijke kant van de zuidelijke Alpen pakt daar nog een aantal stevige regen- en onweersbuien van mee. Vanaf zondag gaat het, net als bij ons, ook daar flink opwarmen, met zomerse en lokaal misschien zelfs tropische waarden.Het lagedrukgebied dat vandaag – donderdag – en vrijdag nog een aantal buien brengt, trekt vanaf het weekend zuidoostwaarts richting Sicilië, waarna de zuidelijke Alpen na een mistige zaterdagochtend al steeds meer zonneschijn krijgen. De lucht blijft in eerste instantie echter nog wel onstabiel, waardoor er in de loop van de dag stapelwolken gaan ontstaan en enkele daarvan doorgroeien tot aan het buienstadium. Lokaal kan het daarbij ook onweren.
Erg warm op hoogte
Hetzelfde hogedrukgebied dat bij ons ook in nazomerweer gaat resulteren, en mogelijk zelfs in een regionale hittegolf in het zuiden, krijgt vanaf zondag ook steeds meer invloed op de Alpen. Erg warme lucht stroomt hoog in de atmosfeer uit over het gebergte, waarna de vorstgrens stijgt tot rond 5 kilometer. Tot hoog in de bergen kan dus heerlijk gewandeld worden in slechts een t-shirt, want tot op zo’n 1,5 tot 2 kilometer hoogte warmt het volgens de huidige weerberekeningen nog op tot rond 20 graden.
In de dalen lokaal tropisch
Niet alleen hoger in de atmosfeer wordt het erg warm voor de tijd van het jaar, ook in de dalen stijgt het kwik dan met volop zonneschijn tot hoogzomerse waarden. Op sommige plekken, waaronder bijvoorbeeld Innsbruck, wordt het maandag maarliefst 30 graden.
Opnieuw buien
Hoe lang het warme en vooral zonnige weer blijft aanhouden is nog onzeker. Vanaf de Atlantische Oceaan komt namelijk halverwege volgende week opnieuw een fel en actief lagedrukgebied opzetten. Deze nestelt zich vooralsnog vooral boven Spanje, met daar weer een aantal stevige regen- en onweersbuien, maar schuift later in de week verder oostwaarts de Middellandse Zee op. Er wordt dan, net als vorige week, warme en vochtige lucht vanaf zee aangevoerd. Koud wordt het dus niet, maar zodra dat vocht de zuidzijde van de Alpen weet te bereiken, ontstaan er weer (onweers)buien. De eerste begin volgend weekend in de westelijke Alpenregio…