Ook de Tour profiteert van hogedrukgebieden
Bij ons wordt het warm en zonnig, en dat geldt voor heel veel plaatsen in Europa. Ook voor de Tour de France lijken de omstandigheden prima voor de nog resterende etappes. Maar: wel even opletten in de Alpen.Zon, warmte, vakantie…en wielrennen. Dat zijn toch jaarlijks dé ingrediënten voor een paar heerlijke zomerdagen. De Tour de France is – voor mij in elk geval – zo’n beetje synoniem voor zomervakantie. En hoewel hij dit jaar vanwege corona een stuk later van start ging, werkt het weer in Frankrijk de komende tijd heel aardig mee om dat echte zomergevoel ook in september nog te beleven.
Regen: levensgevaarlijk
Intussen is de Tourkaravaan al een tijdje onderweg en gaan we bijna de laatste week in. Het weer heeft zijn sporen al nagelaten. Regen kan voor wielrenners ontzettend gevaarlijke situaties opleveren. In de openingsetappe bij Nice werd het door de regen zó glad dat alleen al remmen gevaarlijk was. Het schuim stond op de wegen: dat zie je vaak als het regent nadat het lange tijd droog is geweest. Restjes van rubber en olie die zich in de loop der tijd op de wegen verzamelen, komen dan ineens los. Tientallen renners gleden dan ook onderuit die zaterdag en uiteindelijk neutraliseerde het peloton zelf de wedstrijd.
Droog, maar niet overal
Zulke natte etappes zijn er sindsdien niet meer geweest, en ook de komende dagen lijkt het tijdens de meeste ritten ‘gewoon’ droog, zonnig en warm te blijven. Met af en toe een uitzondering in de Alpenregio. En daar moeten we juist nog naartoe deze Tour.
Als het bij ons mooi weer is – en dat wordt het komende week – geldt dat vaak ook in de landen om ons heen. De systemen die bij ons het weer bepalen, zijn gigantisch groot, en strekken zich vaak over duizenden kilometers uit. Het hogedrukgebied dat ons bijzonder warme septemberdagen gaat brengen, beslaat bijna het hele Europese vasteland.
Lyon vandaag
Ook in Frankrijk is het daarmee de komende tijd rustig, zonnig en warm fietsweer. In Lyon, waar vandaag de streep getrokken is, zal het rond finishtijd tegen de 30 graden zijn bij volop zon. Maar na vandaag gaan we de Alpen in, waar de omstandigheden mogelijk iets anders zijn.
Bergen en buien
In de bergen kan het weer nogal grillig zijn, dat weten de meeste mensen wel. Grote hoogteverschillen doen al heel wat met de temperatuur. Ook kan het weer snel omslaan. Soms lijkt dat alleen maar zo, omdat je door de bergen niet altijd het weer kan zien aankomen. Je kan plotseling in een onweersbui terechtkomen, maar misschien hing die al uren net aan de andere kant van de berg.
Daarnaast ‘maken’ hoge bergen ook daadwerkelijk hun eigen weer. Wanneer de lucht op een berg botst, moet deze een andere kant op. Er ontstaan nieuwe stijg- en daalbewegingen langs de bergen, en dat kan bijvoorbeeld resulteren in bewolking en buien, die met een beetje pech soms uren in hetzelfde dal kunnen blijven plakken.
Nat in de staart van de Tour?
Het ziet er naar uit dat in de loop van komende week ook weer wat buien gaan ontstaan in de Alpenregio. In de weerkaarten is mooi te zien hoe het in heel Europa ongeveer helder is, en telkens rond de Alpen bewolking ontstaat. Woensdag, donderdag, vrijdag en ook zaterdag gaan hier wat lokale buien uit ontstaan, zo lijkt het nu. Mogelijk zit er een onweersbui tussen.
Bergetappes
Woensdag en donderdag staan er twee pittige bergetappes op het programma. Omdat de buien erg lokaal kunnen zijn, is het heel lastig te zeggen waar ze gaan vallen, helemaal op deze termijn. De kans dat het net als in de rest van het land zonnig en droog blijft, lijkt groter. Maar een enkele bui kan al heel veel effect hebben op de wedstrijd. Toch even rekening mee houden.
Bui in de tijdrit?
Op vrijdag zijn we de Alpen al weer uit, om vervolgens op zaterdag een tijdrit in de Vogezen af te werken. Ook daar is dan kans op een plotselinge bui, wat het koersverloop behoorlijk kan beïnvloeden, aangezien de renners bij een tijdrit na elkaar starten. Veel afdalingen zitten er niet in het parcours, dat scheelt, maar toch kan een bui de wedstrijd behoorlijk kleuren.
Hoe dan ook: Parijs is nog ver, maar niet héél ver meer. Dat is maar goed ook, want de dagen na de slotetappe ziet het Franse weer er vele malen natter uit.