Foto gemaakt door Meteorite Recon
Foto gemaakt door Meteorite Recon
Nu

Meteoor gezien boven Nederland

Als je een vallende ster ziet, moet je snel een wens doen. En die aan niemand vertellen. Want anders komt die wens niet uit. Als dit waar is, dan hebben veel mensen aan het begin van de dinsdagnacht een wens gedaan. Boven Nederland en België was namelijk heel duidelijk het lichtspoor van een meteoor te zien, met een felle lichtflits erbij.

De meteoor trok een lang spoor van west naar oost. Veel mensen viel het op, op twitter werd er massaal melding van gemaakt. Er waren ook een paar filmpjes te zien waarop het pad dat de meteoor aflegde, duidelijk te volgen was. Alles bij elkaar, inclusief flits duurde het geheel niet langer dan ongeveer een seconde. Het is niet duidelijk of er nog iets op de grond terechtkwam.

Er komt veel op de aarde af

We staan er niet bij stil, maar elke dag komen velen stofjes, korrels en zelfs stenen, de meteoroïden vanuit de ruimte de aardse dampkring binnen. Dat gaat met een zeer hoge snelheid, ongeveer 70.000 kilometer per seconde. Zodra zo’n lichaam met de atmosfeer in contact komt, verbrandt het meestal helemaal. We zien dan het lichtspoor, soms met een flits erbij: de meteoor. Een enkele keer is ook een knetterend geluid of een knal te horen, als de lucht door hitte uitzet en daarna razendsnel weer dichtklapt. Op dezelfde manier waarop de donder blij de bliksem ontstaat.

#meteoriet #vuurbal #winssen #vallendester @OmroepGLD @DeGelderlander @SterrenwachtMN @NOS @SBS6 @RTLnieuws @dumpert @ Met dashcam vastgelegd Vannacht om 00:37 thv van Heemstraweg Winssen richting Beuningen pic.twitter.com/PBdn5maK4w

— Bas Renkens (@91Bassie)

Meteoor en meteoriet

Alleen als zo’n brok groot genoeg is, kan een deel ervan op de grond terechtkomen. De meteoor wordt dan een meteoriet. Dit gebeurt een keer per dag. Omdat de aarde voor het grootste deel uit zeeën bestaat, vallen de meeste meteorieten in het water. Een enkele keer komen ze op het land terecht. Een meteoriet met een doorsnede van 10 kilometer sloeg 66 miljoen jaar geleden in het huidige Mexico in. Die inslag roeide de dinosauriërs uit, zo wordt nu gedacht.

In Nederland

De laatste keer dat er op Nederlands grondgebied een meteoriet neerkwam, was op 11 januari 2017 in Broek in Waterland. Tijdens die inslag, die destijds ook in grote delen van Nederland en België te zien was, raakte een schuur beschadigd. De meteoriet werd teruggevonden en bleek 530 gram te wegen. Twee meteorieten van 7 kilo en 2,7 kilo sloegen op 2 juni 1843 in de buurt van Utrecht in. Dit zijn de zwaarst bekende meteorieten die in Nederland neerkwamen.

Dampkring indrukwekkende beschermlaag

Als je dit zo allemaal op een rijtje zet, is het eigenlijk best indrukwekkend hoe goed de aardatmosfeer ons tegen al het puin dat vanuit de ruimte op ons afkomt beschermt. Lucht lijkt niet heel indrukwekkend als je er als mens op je gemakje doorheen loopt, maar in combinatie met de hoge snelheden die in de ons omringende ruimte gebruikelijk zijn, slaat het meeste er toch op kapot. En dat is maar goed ook. Anders hadden wij hier al lang niet meer rondgelopen.

Reinout van den BornChef Redactie