Foto gemaakt door Weer.nl
Foto gemaakt door Weer.nl
Nu

Medicane Ianos zorgt voor schade en overlast

Gisteren en vannacht heeft medicane Ianos (meer uitleg over een medicane hier) flink huisgehouden in Griekenland. Zeer veel neerslag en zware wind hebben gezorgd voor slachtoffers, schade en overstromingen. Ook vandaag is er nog sprake van veel wind en zware buien, maar de scherpste kantjes zijn er gelukkig vanaf. Vanavond en morgen trekt het systeem naar het zuiden weg.

Het systeem trok vanaf de westkust over het zuiden van het land. Deze regio's werden samen met Centraal-Griekenland dan ook het zwaarst getroffen. In totaal werd vanaf donderdag tot nu op meerdere plekken meer dan 100 mm neerslag gemeten, Kalamata Airport kwam zelfs tot ruim 150 mm. Verder kwamen de zwaarste windstoten voor op de Ionische Eilanden. De windstoten reikten daar tot meer dan 110 km/uur.

Kijk voor beelden van de storm op onze twitterpagina.

Slachtoffers, schade en elektriciteitsuitval

De hevigste overstromingen waren in Centraal-Griekenland. Hier zijn tot nu toe twee dodelijke slachtoffers te betreuren en daarnaast is er nog één iemand vermist. Verder is de schade enorm door rivieren die uit hun oevers zijn getreden. Gebouwen zijn beschadigd, treinen tussen het noorden en zuiden van Griekenland rijden niet meer en op veel plekken is de elektriciteit uitgevallen als gevolg van omgevallen spanningsmasten.

Vandaag naweeën

Vandaag heeft Griekenland nog te maken met de naweeën van medicane Ianos. In de zuidelijke helft van het land kunnen nog enkele stevige buien vallen met soms een klap onweer. Verder wordt er nog gewaarschuwd voor veel wind, vandaag staat er namelijk nog een windkracht 7 (hard) tot 9 (storm). In de loop van vanmiddag en vanavond trekken de buien steeds verder naar het zuiden weg. Morgen neemt ook de wind af, alleen op de Egeïsche Zee blijft er nog een stevige wind staan.

Het is zeker niet voor het eerst dat een Medicane, een storm met orkaan-eigenschappen, over de Middellandse Zee raast. Vrij recentelijk, in 2017 en 2018 bijvoorbeeld, werd Griekenland ook getroffen. Wetenschappers zijn het er niet over eens of we medicanes in de toekomst vaker gaan zien, maar het is wel aannemelijk dat ze in de toekomst sterker uitpakken.

Verschillende namen

Wat wellicht voor verwarring zorgt of zorgde, is dat de storm verschillende namen toegewezen heeft gekregen. Zo is de medicane naast Ianos ook al Cassilda, Tulpar en Udine genoemd. Waar dat mee te maken heeft lees je hier.

Daan van den BroekMeteoroloog