Foto gemaakt door NASA - Great Lakes - Lake Snow Effect bij de Great Lakes op 5 januari 2005
Foto gemaakt door NASAGreat LakesLake Snow Effect bij de Great Lakes op 5 januari 2005
Nu

Lake effect snow, of warmwatereffect

Nabij grote meren kan het in deze tijd van het jaar af en toe optreden; lake effect snow of in het Nederlands het warmwatereffect. Kort door de bocht betekent dit dat hele koude lucht over het nog relatief warme water van een groot meer strijkt, waardoor de lucht onstabiel wordt en precies aan de ‘andere kant‘ van het meer een flinke bak neerslag loslaat, of in deze tijd van het jaar natuurlijk nog mooier: sneeuw. In korte tijd kan er dan in die gebieden een flink pak vallen. De komende etmalen is dat het geval in het noordoosten van de USA.

Een stuk noordelijker nog dan de stad New York, net ten oosten van de Great Lakes, ligt de staat New York in de Verenigde Staten, ook wel Upstate New York genoemd. De staat grenst aan de noordwestelijke zijde vrijwel volledig aan zowel Lake Ontario als het iets zuidelijker gelegen Lake Erie. Twee van de vijf Great Lakes, waaronder ook Lake Superior, Lake Huron en Lake Michigan. Deze laatste is de enige die volledig in de Verenigde Staten ligt, door de andere 4 meren ligt de grens tussen de Verenigde Staten en Canada.

Mooie laag sneeuw

De meren zijn ten opzichte van het land nog relatief warm en vanaf vandaag stroomt er vanuit Canada hele koude lucht zuidoostwaarts, precies over een deel van de grote meren. De Amerikaanse staat New York kan zich dan ook opmaken voor een mooie laag sneeuw.

Voor het eerst dit seizoen

Het is dit seizoen voor het eerst dat het ‘Lake effect snow’ weer optreedt en vooral de gebieden die grenzen aan Lake Ontario kunnen rekenen op zo’n 30 centimeter sneeuw. In de iets zuidelijkere gebieden. grenzend aan Lake Erie, wordt volgens de Amerikaanse weerdienst 15 centimeter verwacht.

Stuifsneeuw

Er wordt in die gebieden gewaarschuwd voor de soms best plotselinge hevige sneeuwval, maar ook de wind doet nog een duit in het zakje. Want rondom een flink lagedrukgebied boven de in noordoostelijk Canada gelegen binnenzee, Hudson Baai, steekt het komende etmaal een stevige wind op in Upstate New York. De wind kan zelfs even stormachtig worden, ongeveer 65 kilometer per uur, waardoor de vers gevallen sneeuw kan gaan stuiven en er flinke sneeuwduinen kunnen ontstaan. Dit kan gevaarlijke situaties op de weg opleveren.

In Nederland

Het warmwatereffect zien we op deze manier niet vaak in Nederland, al kunnen het IJsselmeer en de Waddenzee ditzelfde effect onder de juiste omstandigheden toch ook wel in het klein veroorzaken. Zo viel er in de winter van 1987 op Ameland wel een halve meter sneeuw en kwam het nog tot veel hogere sneeuwduinen. Op Vlieland gebeurde dat tijdens koude winters in de jaren tachtig ook een aantal keer.

Warme Noordzee

Ook kan de Noordzee in deze tijd van het jaar, maar vooral in de winterperiode, flink wat onstabiliteit veroorzaken. Als er een koude wind vanuit het oosten waait, over de nog relatief warme Noordzee, kunnen sneeuwbuien een aardige laag sneeuw loslaten langs de Engelse oostkust. Maar ook andersom gebeurt het af en toe. Nog vrij recentelijk, op 17 december in 2010, kwam het in het westen van ons land ook tot zo’n 30 a 40 centimeter sneeuw door sneeuwbuien vanaf de Noordzee. Er waaide die dag een ijskoude noordwestenwind.

Britta van GendtMeteoroloog