Foto gemaakt door Anna Zuidema - Harlingen
Foto gemaakt door Anna ZuidemaHarlingen
Nu

Komende nacht is het weer supermaan

Het is de komende nacht in Nederland niet alleen volle maan, er wordt ook een supermaan verwacht. De maan lijkt ongeveer 10 procent groter dan normaal en is ook duidelijk feller. Het weer lijkt mee te werken, zodat we het hele gebeuren goed kunnen zien.

In zijn baan om de aarde staat de maan niet altijd even dichtbij. De uitersten liggen globaal tussen 357.000 kilometer (dichtbij) en 407.000 kilometer (ver weg). De komende nacht is de maan heel dichtbij en staat op een afstand van ongeveer 357.000 kilometer. Daarom zien we haar ongeveer 10 procent groter dan normaal en is ze ook een stuk feller.

Supermaan

Zo’n grote maan wordt ook wel een supermaan genoemd. Een supermaan komt meerdere keren in het jaar voor, de laatste keer was onlangs in maart. Toen werd gedacht dat het ook de grootste supermaan zou zijn, maar omdat een rekenfoutje is gemaakt, is inmiddels vast komen te staan dat de supermaan van de komende nacht nog net iets groter zal zijn.

Het verhaal gaat verder onder het filmpje

Ook volle maan

Het is allemaal mooi te zien omdat we ook het moment van volle maan hebben, dat feitelijk niet meer dan ongeveer 8 uur na de supermaan valt. Het grootst is de maan de komende nacht om 4.35 uur, het moment van volle maan. Het lijkt erop dat dit goed te volgen zal zijn, omdat relatief heldere weersomstandigheden worden verwacht. Helemaal wolkenloos is het waarschijnlijk niet, maar omdat de maan fel is, is hij wel duidelijk zichtbaar.

Maanillusie: maan is enorm

Een mooi moment tijdens de supermaan is ook het moment waarop de maan vlak boven de horizon staat, tijdens maansopkomst en -ondergang. De maan kan er dan imposant groot uitzien, helemaal in relatie tot andere objecten, en heeft vaak een oranjeachtige kleur. Het feit dat we de maan vlak boven de horizon als enorm kunnen waarnemen wordt de maanillusie genoemd en wordt door deskundigen nog niet helemaal begrepen. Vanavond rond half 8 komt de maan weer op en is dit effect goed te bekijken.

Invloed op getijden

Behalve voor de manier waarop we de maan zien, heeft de supermaan van de komende nacht ook invloed op de getijden, en dat wereldwijd. Springtij valt altijd twee dagen na volle maan en wordt donderdag verwacht. Dan is het verwachte verschil in Vlissingen tussen hoog- en laagwater maarliefst 5 meter 16. En dat terwijl er nauwelijks wind wordt verwacht. Op andere plekken kan dat effect nog spectaculairder zijn, bij voorbeeld in het noordwesten van Frankrijk waar de getijdenstroom door het Kanaal wordt opgestuwd. In de vele kustplaatsen daar is het verschil tussen hoog- en laagwater nog veel groter dan bij ons in Nederland.

Paasdagen vallen na de eerste volle lentemaan

Overigens is de aanstaande volle maan de eerste van het net begonnen lenteseizoen. Die eerste volle maan is van belang voor het bepalen van de data waarop de paasdagen vallen. De regel is simpel: Pasen wordt vastgesteld voor het eerste weekend nadat die volle maan, de eerste van het lenteseizoen, is gevallen. Daarom is het komende weekend Paasweekend.

Reinout van den BornChef Redactie