Kans dat 2020 bij ons warmste jaar ooit wordt, is klein
Na de warmste september ooit, wereldwijd gemeten, neemt de kans steeds verder toe dat ook het jaar 2020 als geheel (wereldwijd) uiteindelijk als warmste ooit de boeken in zal gaan. Voor Nederland als regio zal dat een flink grotere uitdaging worden.Je kunt op twee manieren naar een jaarrecord kijken. Of je neemt het kalenderjaar als uitgangspunt, en om begrijpelijke redenen is dat de manier die het meeste wordt toegepast, of je kiest een jaarperiode onafhankelijk van het kalenderjaar.
Zo begon het warmste jaar dat we in Nederland sinds het begin van de metingen hebben gehad op 12 juni 2006 en het eindigde op 11 juni 2007. In die periode lag de gemiddelde jaartemperatuur in Nederland op 12,716 graden! Ruim een graad hoger dan het nu geldende officiële jaarrecord dat met 11,714 graden op naam van 2014 staat.
En om aan alle onzekerheid omtrent dat record van 2006 en 2007 nu alvast maar een einde te maken: dat gaan we dit jaar niet verbreken. Tot gisteren stond het lopende gemiddelde van dit jaar op 12,624 graden en daarmee zitten we al onder het record van toen.
Kalenderjaar als prooi
Dan blijft het kalenderjaar als mogelijke prooi nog over. Ook daar moet heel veel gebeuren om het record te halen. Met de 12,624 graden tot gisteren staat 2020 in de ranglijst van warmste jaren op een 3e plaats, achter 2014, het nu geldende recordjaar, en 2007. Om het record van 2014 te evenaren, is in het resterende deel van dit jaar een gemiddelde temperatuur van 7,9 graden nodig, om het met een tiende van een graad te verbreken moeten we in het deel van 2020 dat overblijft op 8,4 graden uitkomen. Komt het laatste deel van dit jaar met een normale temperatuur op de proppen, dan eindigen we op ongeveer 11,2 graden en dat is een halve graad lager dan het nu geldende record.
Er is tot nu toe maar één jaar te vinden waarin dat daadwerkelijk ook is gelukt: in 2015 toen november een gemiddelde temperatuur van 9,9 graden had en december met 9,6 graden een ongelooflijk warmterecord liet aanteken. Dat jaar lag de gemiddelde temperatuur in de laatste maand vrijwel 6 graden boven normaal, een prestatie die geen enkele andere maand ooit heeft weten te evenaren. Behalve 2006 (toen november en december samen op een gemiddelde temperatuur van 7,85 graden uitkwamen) en 1994 (toen november en december samen 7,75 graden scoorden) zijn er geen andere jaren geweest die in de buurt van dergelijke hoge temperaturen in de buurt kwamen. En dan moeten we ook de laatste twee weken van oktober nog meerekenen die ook voor het eindegemiddelde tellen.
Oktober wordt iets warmer dan normaal
Als we naar de verwachting voor de rest van oktober van dit jaar kijken, dan lijkt deze maand op basis van de laatste berekeningen op een gemiddelde temperatuur van 10,9 graden uit te komen, net iets boven de normale waarde van 10,7 graden. Gisteren stond het lopende oktobergemiddelde nog ongeveer een graad beneden normaal. De verandering van de komende tijd heeft te maken met het warme weer van de komende dagen.
Al met al moet er dus nog veel gebeuren om van 2020 in Nederland het warmste jaar ooit te maken. Helemaal kansloos is het niet, maar de kans lijkt ook niet groot. Alleen als ook de laatste twee maanden van dit jaar in warmte zouden excelleren, zou het nog kunnen.