Hogedrukgebied in de kaarten
Met het huidige herfstweer is het soms echt even zoeken naar de mooie momentjes, maar die zijn er zeker wel. Vrijdag kwam de zon op veel plaatsen regelmatig tevoorschijn en ook de zaterdagochtend begon in de zuidelijke helft van het land fraai met wat zonneschijn. Over het algemeen zijn het echter wel de buien die het weer momenteel in hun grip houden. En er zitten soms ook stevige exemplaren tussen, met lokaal onweer en veel regen in korte tijd. Op de langere termijn lijkt het op basis van de huidige weerberekeningen en -modellen nu echter wat rustiger te gaan worden. Een hogedrukgebied verschijnt in de loop van volgende week in de weerkaarten en deze probeert naderende lagedrukgebieden en de bijbehorende fronten en buiengebieden even op afstand te houden.Een eerste poging wordt maandag al gedaan. Vooral hoger in de atmosfeer beweegt een zogeheten rug, een uitloper van een hogedrukgebied, vanuit het zuidwesten onze kant op, maar meer dan een verwoede poging is het niet. Hoewel het maandag daadwerkelijk iets rustiger is voor wat betreft de buiigheid en wind, dringt een volgend lagedrukgebied zich vanuit het westen alweer op. Het ontwikkelt zich nog wat verder boven de Noordzee, tussen de Engelse oostkust en onze kust in, en trekt dan vervolgens terug naar het zuiden. Vooral het westen en later het zuiden krijgen dan ook de meeste buien over zich heen.
Complex lagedrukgebied
Woensdag hangt op ongeveer 5 kilometer hoogte in de atmosfeer een enorm en complex lagedrukgebied boven het Europese continent. Daarin zijn 3 kernen actief, waarvan eentje wederom boven Frankrijk, een zeer actieve met veel regen boven Polen, en nog een hele zwakke kern boven de Noordzee. Wij zitten er die dag dus precies een beetje tussenin.
Koude bovenlucht
Rustiger dus, maar hoe dan ook nog steeds wel in de relatief koude lucht. In de hogere luchtlagen ligt de temperatuur tussen -25 en -30 graden, en aan de grond komt het kwik met een noordoostelijke wind niet hoger uit dan een graad of 13.
Hogedrukzone
Ten westen van Europa ligt een uitgerekte hogedrukzone boven de Atlantische Oceaan en deels over de Britse Eilanden tot in de omgeving van IJsland. Boven de Noorse Zee ontstaat daarin vanaf woensdag een flinke hogedrukkern en deze doet richting het volgende weekend een goede poging om via ons land Europa te bereiken. Helemaal droog blijft het dan echter ook niet. Op de grens van iets mildere lucht vanuit het noordwesten en nog steeds de relatief koudere lucht boven het Europese vasteland ligt namelijk een actieve regenzone en deze ligt donderdag over ons land, met ook dan weer enige tijd wat nattigheid.
Richting volgend weekend
Zodra die regenzone echter het land weer uit is, lijkt de luchtdruk iets te gaan stijgen. Op basis van de huidige berekeningen blijft dat hogedrukgebied vervolgens tot in het volgende weekend in onze omgeving aanwezig. Nogmaals, nee, helemaal droog is het niet, maar er is dan wel wat meer ruimte voor de zon en er staat duidelijk minder wind.