Foto gemaakt door Albert Thibaudier - Stavoren
Foto gemaakt door Albert ThibaudierStavoren
Nu

Het kruiende ijs van 28 januari 2013

Op 28 januari 2013 kwam het in onder andere het Friese Stavoren tot spectaculaire bergen van ijsschotsen aan de rand van het IJsselmeer, ofwel kruiend ijs. Een bijzonder mooi fenomeen dat onder de juiste omstandigheden in sommige winters te zien is.

Veel winterliefhebbers kunnen er alleen maar van dromen, want van winterweer is deze winter tot op heden niks gekomen. Op een paar wat koudere nachten met vooral lichte vorst na, was het over het algemeen zacht tot zelfs zeer zacht. In de winter van 2012/2013 was dat anders.

Januari 2013

Na een relatief zachte decembermaand zette op 10 januari 2013 een vrij lange vorstperiode in. In De Bilt kwam het tot 17 opeenvolgende vorstdagen, waarbij de minimumtemperatuur onder 0,0 graden ligt, en vanaf 14 januari kwam ook de maximumtemperatuur niet meer boven nul uit. Het werden in De Bilt in totaal 12 ijsdagen. Nadat het IJsselmeer deels was dichtgevroren, was er een korte episode met een sterke zuidwestelijke wind en de aanvoer van zachtere lucht.

IJs breekt

We gaan even terug in de tijd. Op dat moment strijkt die sterke wind over de ijsvelden. Een oppervlak zo groot als het IJsselmeer breekt gemakkelijk in verschillende platen. Als dat niet gebeurt, is er ook altijd de scheepvaart om hierbij een handje te helpen. Die losse ijsplaten bewegen vervolgens langs elkaar heen en op elkaar in. En soms duikt de ene plaat ook onder de andere, waarna ze beginnen te breken. Die losse stukken ijs worden vervolgens door de stevige wind de waterkant opgeduwd, waarna zich aan de randen van het IJsselmeer flinke bergen met ijsschotsen vormen, ofwel kruiend ijs.

Britta van GendtMeteoroloog