Foto gemaakt door Markus Trienke - Menorca - Een onweersbui nadert Menorca.
Foto gemaakt door Markus TrienkeMenorcaEen onweersbui nadert Menorca.
Nu

Forse regens op komst in Spanje en Portugal

Terwijl het weer in Nederland de komende tijd vooral onder invloed van hogedrukgebieden staat, wordt het in het zuidwesten van Europa een stuk wisselvalliger. Spanje en Portugal lijken, na een lange periode met stabiel herfstweer, de komende dagen veel regen tegemoet te kunnen zien. Het begint In Portugal en in het westen van Spanje, maar in de dagen erna krijgen steeds meer regio’s in de rest van Spanje er ook mee te maken.

Gisteren schreven we al over het noodweer zoals dat de afgelopen tijd Sardinië en het zuiden van Italië heeft getroffen. Eerder deze herfst kwamen ook Griekenland en de Balearen aan bod. In Spanje hebben de regio’s rond Valencia en Murcia en in mindere mate ook Andalusië dit najaar al eens met fikse regenval te maken gehad, maar zo door elkaar is de herfst op grote delen van het Iberisch schiereiland tot nu toe droog verlopen. Dat is slecht nieuws voor de Portugezen en de Spanjaarden, want in deze tijd van het jaar moet juist een begin worden gemaakt met het weer vullen van de stuwmeren voor de volgende zomer.

Regen op komst

Inmiddels lijkt dus wel verlichting op komst. Aan de oostflank van een hogedrukgebied ten westen van de Azoren, dat zijn invloed even in noordelijke richting heeft uitgebreid, stroomt een hoeveelheid koudere lucht, hoog in de atmosfeer naar het zeegebied ten westen van Portugal. Zoals we eerder al meerdere malen hebben gezien, is de combinatie van kou, hoog in de atmosfeer en relatief warm zeewater eronder een garantie voor het ontstaan van forse buien. Omdat zich in de koude lucht ten westen van Portugal ook een apart lagedrukgebied ontwikkelt, wordt dit proces alleen maar extra versterkt.

Het begint morgen (woensdag) in Portugal en in het westen van Spanje dan ook flink te regenen, het westen van Andalusië en de Middellandse Zeekust tot en met de provincie Malaga in het zuiden van Spanje komen iets later ook aan bod. Een beetje afhankelijk van de gesteldheid van het terrein kan op de natste plekken al tussen 50 en 80 millimeter vallen. Omdat het lagedrukgebied vervolgens aan de wandel gaat en ten zuiden van Spanje komt te liggen, gaat het in de dagen na woensdag op steeds meer plaatsen aan de Spaanse oostkust ook (hard) regenen. Ook daar kan op de natste plaatsen tussen 50 en 80 millimeter in korte tijd omlaag komen, op sommige plaatsen misschien nog wel wat meer.

Overlast is goed denkbaar

In bergachtige gebieden kan het met regen van deze intensiteit plaatselijk tot overlast komen. Het water verzamelt zich gemakkelijk en stroomt snel via bestaande watergangen, die het grootste deel van het jaar leegstaan, in hoog tempo omlaag naar de zee. Daarbij kan van alles meekomen, van begroeiing en hout via stenen en modder tot zelfs auto’s die bewoners toch steeds weer in de beddingen parkeren als het droog is.

De eerste fase met fikse regenval lijkt tot en met aanstaande zaterdag te duren, als het lagedrukgebied via het oosten de regio weer verlaat. Een volgende depressie, die eveneens vanuit het noorden op het Iberisch schiereiland afkomt, ligt dan bij de westkust van Portugal alweer klaar. Dit systeem lijkt een aantal dagen op dezelfde plaats te blijven liggen. Ook hier circuleren neerslaggebieden omheen die ook op steeds meer andere plaatsen in het Spaanse binnenland regen moeten gaan brengen. Zelfs op de wat langere termijn moet de wisselvalligheid in het zuidwesten nog enige tijd stand kunnen houden.

Bij ons juist standvastig weer

Vaak als het in het zuiden wisselvallig wordt, breekt bij ons een langere periode met standvastig weer aan. Ook deze keer lijkt dat het geval te zijn. In onze omgeving zijn alle ogen de komende tijd op een hogedrukgebied gericht. Het komt boven Scandinavië tot ontwikkeling en kan vanaf het weekend koudere lucht naar onze omgeving op transport zetten. Hoe de uitwerking van dit alles uiteindelijk precies zal zijn en hoe koud het wordt, moet nog duidelijk worden. Maar dat er iets broeit, staat inmiddels wel vast.

Reinout van den BornChef Redactie