Foto gemaakt door Wolfgang Sauber - Katholikon, Kreta - Een dal op Kreta dat zich met water kan vullen.
Foto gemaakt door Wolfgang SauberKatholikon, KretaEen dal op Kreta dat zich met water kan vullen.
Nu

Extreme overstromingen treffen Kreta

Zware regenval heeft dinsdag (10 november) vooral op het noorden van het Griekse eiland Kreta tot extreme overstromingen geleid. Honderden huizen overstroomden, straten veranderden in kolkende rivieren en tientallen auto’s, die door het snelstromende water werden meegesleurd, kwamen in zee terecht.

Oorzaak van de extreme regenval, die nog enkele dagen aanhoudt, is de combinatie van een relatief koude bovenlucht, een sterke noordoostelijke wind die vocht vanaf de nog warme Middellandse Zee aanvoert en het type landschap op Kreta. Zodra de zeer vochtige lucht met de noordoostenwind het eiland op komt, doemen bergen op die de lucht in een stijgbeweging brengen. Er ontstaan hevige buien die tegen de bergen aan lang op dezelfde plaats blijven hangen en tot vele honderden millimeters regen kunnen leiden.

Vooral omgeving Heraklion getroffen

Het landschap doet de rest. Zodra de bodem verzadigd is, begint het water te stromen en zoekt zich door de vele dalen die er beschikbaar zijn een weg naar de lagergelegen kustgebieden. Daarbij volgt het water niet alleen de beddingen van beken en riviertjes, die vaak een groot deel van het jaar droog staan, maar ook wegen die in de dorpen en steden bij de zee uitkomen. Vooral de regio van Heraklion is door de regen zwaar getroffen.

Na urenlange stortregen veranderden beken, riviertjes, andere watergangen en wegen in kolkende rivieren. Huizen liepen onder en het water sleurde alles wat het op zijn weg tegenkwam mee naar beneden. De inwoners van de regio keken het geheel verdwaasd aan en konden zich, ook al was het al de derde keer in een maand tijd dat het in het gebied tot hevige regenval en overstromingen kwam, niet herinneren ooit eerder met zulke extreme overstromingen als dinsdag te kampen te hebben gehad.

Hevig noodweer komt vaker voor

Plotselinge overstromingen, zoals dinsdag op Kreta, komen in het Middellandse Zeegebied de laatste jaren veel vaker voor. Ook landen als Spanje en Italië en de landen in het noorden van Afrika die aan de Middellandse Zee grenzen, hebben er met name in het najaar vaker mee te maken. Het water van de Middellandse Zee is dan na een lange, hete zomer nog erg warm en tegelijkertijd komen bellen met koudere lucht hogerop in de atmosfeer vanuit noordelijker gelegen delen van Europa weer naar het zuiden. Die combinatie is bijna altijd goed voor zware buien en overstromingen in de gebieden die erdoor worden getroffen.

Orkaan Ianos

In september nog ontstond onder zo’n bel met koude lucht een storing met tropische kenmerken die in de buurt van Griekenland zelfs enige tijd tot een orkaan met de naam Ianos uitgroeide, met een echt oog in het midden. Het noorden van Kreta kreeg ermee te maken, maar vooral het westen en midden van Griekenland. Hele gebieden kwamen onder water te staan en in de kustgebieden richtten ook de windstoten flinke schade aan.

Tijdens de overstromingen van dinsdag werden meerdere mensen uit het water geregd. Gelukkig vielen geen slachtoffers of gewonden. De buien houden waarschijnlijk nog tot en met donderdag 12 november aan. Daarna lijkt het weer even te verbeteren.

Reinout van den BornChef Redactie