Foto gemaakt door EPA. - USA.
Foto gemaakt door EPA.USA.
Nu

CO2-uitstoot spectaculair omlaag door coronacrisis

De draconische maatregelen, die wereldwijd nodig waren om de verspreiding van het coronavirus in te dammen en nu langzaam maar zeker weer worden losgelaten, hebben hun uitwerking op de wereldwijde CO2-uitstoot niet gemist. Begin april lag de uitstoot van kooldioxide zelfs een tijdje rond 17 procent lager dan die van een jaar eerder. Een dergelijke val is sinds het begin van de metingen nog nooit eerder waargenomen. Inmiddels komt de economie langzaam weer op gang en wordt het verschil met vorig jaar kleiner.

Veel minder CO2-uitstoot, dat lijkt mooi op weg naar het nakomen van de klimaatafspraken van Parijs. Een meevaller is het ook, maar niet zo groot als misschien lijkt. Daar waar de CO2-uitstoot een tijdje 17 procent lager lag dan vorig jaar, kwam 83 procent van die uitstoot nog steeds in de lucht terecht. En dat ondanks het feit dat het vliegverkeer vrijwel stil lag en veel mensen niet meer de auto pakten om naar hun werk te gaan, omdat ze thuis werkten. Het was vooral de opwekking van energie die doorging en nog steeds grote hoeveelheden CO2 in de atmosfeer bracht. Daar moet in de toekomst de winst worden gehaald.

Effect is tijdelijk

Uit het onderzoek, waaraan meerdere onderzoekers uit diverse landen (waaronder Nederland) meededen, blijkt dat de maatregelen tot nu toe vooral een tijdelijk effect hadden. Het mooist zie je dat in China terug, waar het zwaarste deel van de pandemie zich in februari voordeed. Toen daalde de CO2-uitstoot er met ongeveer 6 procent, vergeleken met een jaar eerder. Inmiddels zijn de meeste maatregelen in China weer teruggedraaid en ligt de CO2-uitstoot er nog maar een fractie lager dan vorig jaar om dezelfde tijd.

Veel spectaculairder waren de gevolgen van de lockdown in het Verenigd Koninkrijk en in Australië. Op het hoogtepunt van de lockdown lag de CO2-uitstoot in Groot Brittannië ongeveer 30 procent onder het niveau van vorig jaar. In Australië bedroeg het verschil met vorig jaar tijdens het diepste deel van de crisis ruim 28 procent. Voor Nederland worden in het onderzoek geen aparte cijfers genoemd. Omdat bij ons de lockdown niet compleet was, zijn ze in elk geval minder spectaculair dan bij voorbeeld in het Verenigd Koninkrijk. Toch is ook bij ons van een significante daling in de uitstoot van CO2 sprake, net als in alle andere Europese landen. En waarschijnlijk dus maar tijdelijk.

Gedragsverandering alleen is niet genoeg

Als de afgelopen maanden één ding hebben laten zien, dan is dat wel hoe lastig het is om de uitstoot van CO2 terug te dringen, zo geven ook de onderzoekers aan. Met een gedragsverandering alleen komt je er niet, er moeten ook andere dingen gebeuren. Zo wordt naar onze energieproductie verwezen, op dit moment de meest vasthoudende bron van CO2-uitstoot. Alleen als we de energietransitie, die nu voorzichtig wordt ingezet, op een succesvolle manier en op tijd weten af te ronden, kan het grote doel van geen CO2-uitstoot meer halverwege deze eeuw worden gehaald of binnen bereik komen.

Tot die tijd blijft CO2, dat heel lang in de atmosfeer kan blijven hangen, zich verder ophopen. Het is als een bad dat volloopt, zo geven de onderzoekers aan. We mogen de kraan op dit moment dan wat verder hebben dichtgedraaid, er komt nog steeds nieuw water bij. Het bad blijft vollopen. Voor het gewenste resultaat zou de kraan zo snel mogelijk dicht moeten.

Bron: The Guardian

Reinout van den BornChef Redactie