Foto gemaakt door Johan Klos - Maassluis
Foto gemaakt door Johan KlosMaassluis
Nu

30-Daagse: van buien naar nazomer?

Na de lange periode met zonnig en (overdag) warm nazomerweer, lijkt het erop dat de laatste dagen van september zo her en der nog flink wat regen valt. Dat mag ook wel, want eigenlijk in het hele land en vooral in het zuiden is de maand tot nu toe bijzonder droog verlopen. Ook al zijn het vooral de kustgebieden die de regenmeters nog even flink kunnen vullen, wordt het binnenland toch niet helemaal overgeslagen.

Behalve droog, zou je na al die warmte van de laatste tijd van september ook een hoge plek op de lijst van warme septembermaanden verwachten. Dat is echter niet het geval. We koersen op een 21ste tot 23ste plaats af met een gemiddelde temperatuur die waarschijnlijk ongeveer een halve graad hoger dan normaal zal zijn. Dat het geen hogere plek is geworden, heeft met de lage minimumtemperaturen in de mooiweerperiode te maken.

Beschermde een langgerekt hogedrukgebied ten noorden van Nederland ons toen nog tegen de invloed van storingen, inmiddels is het weerpatroon wel veranderd. Er zijn fikse bochten in de straalstroom getrokken, waarvan de toppen soms ver naar het noorden en de dalen ver naar het zuiden uitsteken. Lagedrukgebieden en hogedrukgebieden zitten in een patroon als dit vaak redelijk opgesloten en verplaatsen zich maar moeilijk. Voor Nederland lijkt het erop dat we de eerstkomende tijd vaak met zulke depressies te maken zullen hebben.

Week 1: van maandag 28 september tot en met zondag 4 oktober

In de aanloop naar deze week tolt al zo’n lagedrukgebied in de omgeving van Nederland rond. Het brengt in de nacht naar zondag regen. Daarna dringt warmere lucht binnen die er maandag ook nog is. In de loop van de maandag trekt de regen, die zondag naar het westen is geschoven, vanuit het westen weer over ons land en keert de koelere lucht terug. Vervolgens passeert een rug van hogedruk en ziet het weer er dinsdag en woensdag even wat vriendelijker uit. In de tweede helft van de week komt opnieuw een lagedrukgebied dichtbij en wordt het wederom wisselvallig met vaker regen of buien en ook weer meer wind. De temperaturen schommelen deze hele periode zo tussen 15 en 17 graden.

Week 2: van maandag 5 oktober tot en met zondag 11 oktober

Hogedruk wordt boven de Oceaan berekend, en boven het noorden en noordoosten van Europa. Op hoogte ligt hiertussen een bel met koude lucht ingeklemd die zich de hele week bij ons lijkt te handhaven. Qua weer horen hier storingen bij die in onze omgeving wat rondtollen. Het lijkt dan ook wisselvallig te blijven met, als zo’n storing passeert, bewolking en regen of een paar buien. In het algemeen moet de meeste regen voor de kustgebieden zijn weggelegd, door de interactie van de koude lucht in de hogere delen van de atmosfeer en het in deze tijd van het jaar vrij warme zeewater. In het binnenland kan het behoorlijk meevallen, zeker als de wind eens een tijdje aflandig is. In de temperaturen verandert weinig. Ze schommelen rond 15 graden. Potentieel zit er ook weleens een koude nacht tussen.

Week 3: van maandag 12 oktober tot en met zondag 18 oktober

In deze week lijkt het erop dat de hogedrukimpulsen boven de Oceaan blijven bestaan, maar dat er hogedruk boven het zuidwesten van Europa bijkomt. Verder zou de luchtdruk boven het noorden en oosten van Europa juist moeten dalen. Bij ons levert dat een verandering in de windrichting op, naar richtingen tussen west en noord. Koudere lucht, afkomstig vanuit het noorden, kan daardoor van tijd tot tijd over Nederland uitstromen. Verder blijft het wisselvallig met tijdens storingspassages bewolking en regen en erachter ook buien, vooral in de kustgebieden. Verder kan het af en toe flink waaien. Tussendoor blijft er ruimte voor de zon. De temperaturen schommelen overdag nog steeds rond 15 graden en zijn daarmee ongeveer normaal voor de tijd van het jaar. In de nachten is het rond 8 graden.

Week 4: van maandag 19 oktober tot en met zondag 25 oktober

In de laatste week wordt de verwachting wat onzekerder. Er zijn signalen dat de wisselvalligheid tijdelijk afneemt. Het zou kunnen zijn dat de hogedruk vanaf de Oceaan tot over onze omgeving doordringt of zelfs verder trekt naar het centrale deel van Europa. In dat geval zou de wind bij ons een tijdje oostelijk tot zuidoostelijk kunnen worden, met meer zon en een paar droge dagen. In de nachten kan mist ontstaan en zijn er lage temperaturen, overdag hebben we een vleugje nazomer. Heel lang lijkt het niet te duren. Tegen het einde van de periode moet het opnieuw wisselvalliger worden met een naar zuidwest draaiende wind, vaker regen en een temperatuur waarin niet zo heel veel verandert.

Al met al is het idee dus dat het weertype wat we nu hebben, met lagedrukgebieden die geregeld in onze omgeving rondtollen en vaak wisselvallig weer brengen, afgewisseld door af en toe een paar betere dagen, nog de volgende week en de week daarna aanhoudt. Daarna zou het in eerste instantie wat kouder kunnen worden met een vaker noordwestelijke wind en nog steeds de nodige wisselvalligheid, totdat aan het einde van de periode een overtrekkend hogedrukgebied alsnog een vleugje nazomer zou kunnen brengen.

Reinout van den BornChef Redactie