Zinderende zomer aan de Middellandse Zee: recordwarmte en tropisch zeewater
De zomer heeft zich stevig genesteld rond de Middellandse Zee. Niet alleen op het land stijgen de temperaturen deze week tot ver boven normaal, ook het zeewater is uitzonderlijk warm. Rond Spanje, Italië en Griekenland ligt de watertemperatuur inmiddels op veel plekken tussen de 26 en zelfs 28 graden, wat 3 tot 6 graden hoger is dan het langjarig gemiddelde.Volgens het Europese klimaatprogramma Copernicus en diverse meteorologische instituten is er sprake van een marine heatwave, een langdurige en grootschalige opwarming van het zeeoppervlak. Wie nu op vakantie gaat naar deze regio, ervaart daardoor niet alleen tropisch zwemwater, maar ook een klamme en zwoele warmte aan land die nauwelijks afneemt in de avond.
Hitte blijft voorlopig aanhouden
Op het land heerst de ene na de andere hittegolf. Spanje, Zuid-Frankrijk en Italië tikken deze week de 44 graden aan, terwijl het in delen van Griekenland zelfs nog iets heter wordt. In de regio Messenia op de Peloponnesos werd eind juni al 44,5 graden gemeten, de hoogste junitemperatuur sinds het begin van de metingen. De hitte blijft voorlopig aanhouden en zorgt lokaal voor oververhitte situaties.
Combinatie van extreme hitte en langdurige droogte
Zo woeden er op Kreta al dagenlang natuurbranden, aangewakkerd door de droge vegetatie en stevige winden. Meer dan 1.500 mensen, waaronder toeristen, zijn geëvacueerd. Ook nabij Athene en in het zuiden van Turkije zijn branden uitgebroken. Volgens de Griekse autoriteiten zijn dit soort branden steeds moeilijker onder controle te houden, mede door de combinatie van extreme hitte, langdurige droogte en een stijgende zeewatertemperatuur die de lucht extra vochtig maakt.
Wandelen en cultuur snuiven in de vroege ochtend
Voor vakantiegangers is het zaak alert te blijven. De combinatie van tropisch warme dagen en slapeloze nachten door hoge minimumtemperaturen maakt het voor sommigen zwaar. Zeker wie reist met jonge kinderen, ouderen of mensen met gezondheidsklachten doet er goed aan de dag slim in te delen. Buitenactiviteiten zoals wandelen of cultuur snuiven zijn het prettigst in de vroege ochtend of na zonsondergang. Overdag is het verstandiger om de schaduw op te zoeken of lekker af te koelen in zee of zwembad.
Ga na waar brandgevaar heerst
Wie nog geen vakantie geboekt heeft en op zoek is naar een last minute, kijkt waarschijnlijk verlekkerd naar de zonnige kusten van Zuid-Europa. Maar het is belangrijk om ook naar de weersomstandigheden en eventuele risico’s te kijken. Voor een last minute Griekenland bijvoorbeeld is het slim om na te gaan waar momenteel brandgevaar heerst of waar juist enige verkoeling wordt verwacht. De Cycladen-eilanden of het noordelijk gelegen Chalkidiki zijn vaak net iets koeler en kennen een aangenamere zeewind dan het snikhete binnenland of zuidelijke eilanden als Rhodos en Kreta.
Zomers worden heter, droger en extremer
Wat opvalt aan deze zomer is dat de hitte niet alleen fel is, maar ook langdurig en grootschalig. Wetenschappers waarschuwen dat het Middellandse Zeegebied sneller opwarmt dan het wereldgemiddelde. Met gemiddeld 1,5 keer zoveel temperatuurstijging sinds het pre-industriële tijdperk, worden de zomers hier steeds heter, droger en extremer. Vooral het feit dat ook het zeewater structureel warmer wordt, baart zorgen. Warme zeeën voeden namelijk niet alleen hittegolven, maar vergroten ook de kans op zware regenval of onweersbuien later in de zomer, zodra de atmosferische drukpatronen verschuiven.
Volop genieten van zon, zee en warme zomeravonden
Toch betekent dat niet dat vakantie vieren onmogelijk is. Integendeel: wie zich goed voorbereidt, flexibel plant en de juiste bestemming kiest, kan volop genieten van zon, zee en warme zomeravonden. Kies voor accommodaties met airconditioning, check de lokale weersverwachtingen dagelijks en wees bereid om je route of schema aan te passen als het weer daarom vraagt. Zeker bij last minute boekingen is het raadzaam niet alleen op de prijs te letten, maar ook op de hittekaart. Een koelere regio net buiten het epicentrum van de hittegolf maakt vaak al een wereld van verschil. En of je nu kiest voor Spanje, Italië of een last minute Griekenland: de zomer is er sowieso in volle gang.