Home > Nieuws > Temperatuurrecord in Noordpoolgebied
Volg Weer.nl

Nieuws

Spitsbergenrendier in Longyearbyen in Juni 2019, Daan van den Broek

Temperatuurrecord in Noordpoolgebied

In Longyearbyen, de hoofdstad van de archipel Spitsbergen (ook bekend als Svalbard) in het noordpoolgebied, steeg de temperatuur naar 21,7 graden. Daarmee is een absoluut temperatuurrecord gehaald. Het oude record, 21,3 graden op 16 juli 1979, is met 0,4 graad verbroken. 

Met een oostelijke wind werd vanuit Rusland, waar het dit jaar al meermaals extreem heet was, zeer warme lucht aangevoerd.

Warmer dan vaste land Noorwegen

Opvallend is dat het vandaag op Spitsbergen, dat op 78° noorderbreedte ligt, warmer is dan op vrijwel het gehele vaste land van Noorwegen. Daar wordt het onder invloed van een storing vandaag op de meeste plekken namelijk niet warmer dan 20 graden.

Ter Illustratie, de ‘winkelstraat’ in het centrum van Longyearbyen, juni 2019. Foto: Daan van den Broek

 

Spitsbergen een van de snelst opwarmende plekken op aarde

Spitsbergen is een van de snelst opwarmende plekken op aarde. De temperatuur is sinds de jaren ’70 met 4 graden gestegen, terwijl de wereld in die tijd gemiddeld met 0,8 graad is opgewarmd. Spitsbergen warmde in die periode dus 5x meer op dan de rest van de wereld. Opvallend is dat het afgelopen winter juist relatief koud was, en er voor het eerst sinds 111 maanden van een kouder dan gemiddelde maand werd gesproken. Het temperatuurverschil tussen de koudste dag van dit jaar tot nu toe en vandaag bedraagt ruim 50 graden.

Door: Daan van den Broek / weer.nl

Meer Nieuws