Home > Nieuws > Juli eerste te koude maand van 2020
Volg Weer.nl

Nieuws

Foto: Simone Jonker - Ommen

Juli eerste te koude maand van 2020

Met een gemiddelde temperatuur van 17 graden tegen 17,9 normaal verliep juli 0,9 graad kouder dan gemiddeld. Daarmee is het de eerste te koude maand van het jaar. De maand verliep verder iets droger en iets zonniger dan normaal. 

Zo scheen de zon deze julimaand met 216,5 uur een fractie meer dan gemiddeld (zo’n 212 uur) en viel er landelijk 71 mm neerslag, 7 mm minder dan normaal. Van de hoofdstations scheen de zon het vaakst in Vlissingen (zo’n 249 uur) en het minst vaak in Eelde (178 uur).

zonuren juli 2020

De zonuren in De Bilt afgelopen juli.

 

Onstuimig begin van de maand

De eerste 10 dagen van de maand verliepen windrijk, nat, grauw en een stuk koeler dan normaal. Ondanks het windrijke begin van de maand, verliep juli in zijn geheel normaal voor wat betreft de windsnelheid: de windsnelheid was gemiddeld namelijk 14,8 km/uur tegen 15,1 km/uur normaal.

Groot verschil in neerslaghoeveelheden, neerslagtekort loopt op

De meeste neerslag viel deze maand in de regenmeter in Appelscha, Friesland (144 mm) en het droogst was het in Reuver, Limburg (38 mm). Omdat er iets minder neerslag viel dan normaal en er veel verdamping was, steeg het neerslagtekort tot iets boven de 200 mm. Hiermee hoort 2020 op dit moment bij de 5% droogste jaren. De droogte is het dringendst in het zuidoosten van het land.

neerslag juli 2020

De neerslag afgelopen maand in De Bilt. Vooral in het begin van de maand viel er vaak neerslag.

 

Weinig zomerse dagen

De afgelopen maand telde De Bilt 22 warme dagen. Dit komt precies overeen met het klimatologisch gemiddelde. Verder was het aantal zomerse dagen vrij laag (3 tegen 9 normaal) en kwam het tot een tropische dag. Normaal is dit er één meer. Deze tropische dag viel op de laatste dag van de maand en daarmee was het meteen de warmste dag van het jaar tot nu toe: in De Bilt werd het 32,0 graden en in Westdorpe steeg de temperatuur naar maar liefst 36,7 graden. Hiermee was het de warmste 31 juli ooit gemeten. Een recordlage maximumtemperatuur zagen we juist op 9 juli.

temperaturen juli 2020

De maand was over de gehele lijn koel. De laatste dag van de maand was een hete uitschieter.

 

Door: Daan van den Broek

 

 

Meer Nieuws