Home > Waarnemers > Sytse Schoustra
Volg Weer.nl

Waarnemers

Sytse Schoustra - Weer.nl waarnemer

Sytse Schoustra

Sytse Schoustra is op 23-7-1951 geboren in Wirdum, een dorp onder de rook van Leeuwarden.

Hij groeide op in een boerderij, waar het weer altijd een rol speelde. Er waren nog geen Hans de Jong of Jan Pelleboer toen, laat staan de weerberichten in de huidige vorm.

‘’In 1969 bedacht dat ik wilde varen en ik ben toen naar de hogere zeevaartschool op Terschelling gegaan. Vervolgens ben ik de technische kant op gegaan en machinist, of met een mooi woord scheepswerktuigkundige geworden.’’

Sytse ging varen bij Shell tankers, de hele wereld over. In 1979 moest hij stoppen toen hij werd afgekeurd.

Vervolgens kwam hij op Terschelling in de horeca terecht en is op het eiland getrouwd. In 1984 kreeg hij de kans om een horecabedrijf over te nemen en dat runt hij nu samen met mijn zoon en schoondochter nog steeds.

‘’Weer heeft altijd mijn interesse gehad. Op zee en ook op Terschelling is er altijd een soort spanning bij storm of andere extreme weersomstandigheden. Vooral als de reddingsboten uit moeten varen. Ook voor veerbootverbindingen is het weer natuurlijk van belang, bij storm, hoogwater, ijsgang en dergelijke.

Sytse kwam min of meer toevallig in de weerwereld terecht. Hij stuurde in 2007 ooit eens een foto op naar RTL-Weer. ‘’Hij werd gelijk opgepakt. En zo is dat in de loop der jaren gegroeid, ook door de unieke locatie waar ik woon natuurlijk.’’