Home > Waarnemers > Ben Logtenberg
Volg Weer.nl

Waarnemers

Ben Logtenberg Weer.nl waarnemer

Ben Logtenberg

Ben Logtenberg is al ruim 40 jaar weerman en ongeveer netzo lang lid van de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie (voorheen Werkgroep Weeramateurs). Binnen de vereniging heeft hij meerdere functies bekleed zoals eindredacteur van de Weerspiegel en voorzitter en regioleider van de regio Noord. ‘’Ik heb al die tijd een eigen weerstation gehad, want meten is weten. De gegevens zijn uitgewisseld met de vereniging en ze zijn op mijn site gepubliceerd. Het weerstation is door de tijd wel verhuisd naar posities in Meppel, Groningen en Emmen’’.

Na een recente verhuizing staat het station van Ben Logtenberg nu in Utrecht Leidsche Rijn. In 2019 is hij voor de VWK regioleider van de regio Midden-Nederland geworden.

Door de jaren heen is Ben voor diverse omroepen weerman geweest, onder meer voor lokale omroepen in Groningen en Emmen en nu in Utrecht, maar ook ooit voor Radio 2. ‘’Een goede verwachting is een hele uitdaging en dan blijft het spannend om te zien of je verwachting uitkomt.’’

Ben heeft geen voorkeur voor een bepaald weertype. Hij vindt alle weertypen wel hun charme hebben. ‘Toch heb ik wel een lichte voorkeur voor de weertypes die bij lagedrukgebieden horen. Dus toch voorkeur voor meer onstuimig weer en minder voor stil en zonnig.

Naast onstuimig weer word hij ook enthousiast van allerlei verschijnselen die aan het weer gerelateerd zijn, zoals regenbogen, en kringen om de zon of maan. In de winter kan ik genieten van ijsvormen in sloot en plas.’’

Behalve een passie voor het weer heeft hij ook een passie voor zijn werk als kattentrimmer, kattengedragstherapeut en zijn eigen kattenschool.

‘’Van het weer word ik vrolijk, maar de ontwikkelingen van het klimaat op aarde stemmen mij somber. Ik laat mensen graag delen in mijn enthousiasme voor weer en klimaat en geef regelmatig lezingen. Het leuke van mijn liefde voor het weer is dat ik, zodra ik de lucht kan zien of ruiken, ermee bezig kan zijn. Een dag binnen zonder contact met het weer is voor mij eigenlijk een verloren dag. Ik hoef dus niet beslist op mijn station te zijn, waar ik het weer kan meten om toch lekker met het weer bezig te zijn. En als ik dan toch iets wil vastleggen heb ik altijd de camera van de telefoon bij me’’.