Home > Waarnemers > Arend Zanting
Volg Weer.nl

Waarnemers

Arend Zanting Weer.nl waarnemer

Arend Zanting

Arend Zanting woont in Havelte, is getrouwd en heeft samen met zijn vrouw twee dochters. In het dagelijks leven is hij ondernemer in de schildersbranche en zijn vrije tijd doet hij een aantal dingen die eigenlijk allemaal wel een relatie met het weer hebben. “Zo rijd ik graag motor en dan het liefst bij droog weer, ben ik geregeld op de Havelter Molen te vinden waar windsnelheid en windrichting belangrijk zijn en als enthousiast weeramateur ben ik groot liefhebber van extreem weer. Het kan me niet hard genoeg waaien, regenen of onweren’’.

De interesse in het weer is een gevolg van zijn vak. Als jonge schilder leerde hij al snel dat het werk mede aan de hand van de weersverwachting gepland moest worden. Krabben, schuren en afwassen kan bij regenachtig weer en (af)schilderen doe je bij voorkeur bij droog weer met aangename temperaturen en weinig wind. ‘’Ik stond dus al vrij snel elke ochtend, voor ik naar mijn werk ging, in de lucht te kijken naar hoe het weer was en hoe het hoogstwaarschijnlijk zou gaan worden, zodat ik een werkplanning kon maken’’.

Intussen heeft hij dat dus ruim 45 jaar gedaan. Toch duurde het nog tot het begin van het nieuwe millennium voor hij het weer daadwerkelijk ging meten en registeren. Eerst met het groene glaasje en later met allerlei (semi) professionele waarnemingsinstrumenten.