Home > Nieuws > Zware (onweers)buien in Alpen en Noord-Italië
Volg Weer.nl

Nieuws

Zware (onweers)buien in Alpen en Noord-Italië

Momenteel ontstaan er zware onweersbuien boven Zuid-Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Noord-Italië. In Oostenrijk staat er code oranje uit voor zware neerslag, in Noord-Italië en in enkele districten in Zuid-Duitsland staat zelfs code rood. Ook morgen worden er nog zware buien verwacht.

Op dit moment bevinden de zwaarste buien zich in het zuiden van Duitsland en de Alpenlanden. Later vandaag, vanavond en ook morgen ligt het zwaartepunt verder naar het zuiden. De code oranje voor Oostenrijk en de code rood voor Italië staan dan ook voor zowel vandaag als morgen. In Duitsland staat er nu code oranje en rood voor veel districten in onder andere Baden-Württemberg en Beieren. In Zwitserland blijft het tot dusverre bij code geel voor enkele districten.

Waarschuwingen: code oranje voor districten in Duitsland en bijna heel Oostenrijk, code rood voor Noord-Italië en enkele districten in Duitsland.

 

Lokaal meer dan 100 mm regen

In Oostenrijk wordt er voornamelijk gewaarschuwd voor zware regenval, maar in sommige deelstaten ook voor onweer. Tot en met morgen kan er in totaal 60-100 en lokaal zelfs 120 mm neerslag vallen. Dit is ruim 1,5 keer zoveel als er in Nederland in een hele maand valt. In Duitsland staan de waarschuwen uit voor zowel veel neerslag (meer dan 25 mm per uur) als bliksem, hagel en windstoten. Overigens staat in het oosten van Oostenrijk ook nog een waarschuwing voor hitte.

Oorzaak: warme, vochtige lucht

De onweersbuien halen hun voeding uit vochtige en warme lucht die zich in de regio bevindt. Door een lagedrukgebied boven het noordwesten van Italië wordt met een zuidoostelijke stroming warme, vochtige lucht vanaf de Middellandse Zee naar het noorden getransporteerd. Zo is het in het noorden van Italië op grote schaal warmer dan 30 graden en ligt de luchtvochtigheid op veel plekken boven de 50%. Dit resulteert in dauwpunten van bijna 20 graden en op een enkele plek zelfs meer, daardoor voelt de hitte zeer drukkend aan. In de Alpenlanden is het, op het oosten van Oostenrijk na, minder heet, maar met maximumtemperaturen rond 25 graden en een hoge luchtvochtigheid voelt het daar nog altijd erg broeierig aan.

Koufront en bergen

Ondertussen trekt er een koufront richting de Alpen. Dit koufront zorgde vandaag bij ons al voor buien in het oosten van het land. Voor dit koufront uit zit de meest vochtige lucht. De koude lucht komt op grote hoogte al eerder binnen waardoor de atmosfeer steeds instabieler wordt. Morgen trekt dit koufront vanuit het noordwesten de Alpenlanden en Italië binnen, waardoor de warme lucht ‘botst’ met de koude lucht. De warme, vochtige lucht is lichter dan koude lucht, wordt opgetild en koelt vervolgens af. Het vocht in die lucht condenseert dan, waardoor wolken en de zware buien zich vormen.

Het koufront is niet de enige trigger voor de (onweers)buien. Ook de bergen kunnen de aanleiding zijn voor het ontstaan van onweersbuien: zo wordt lucht, wanneer deze tegen een berg aan ‘botst’ gedwongen om op te stijgen. De warme, vochtige lucht krijgt zo een zetje omhoog, koelt af en wolken en buien vormen zich.

 

Door: Daan van den Broek / weer.nl

Meer Nieuws