Home > Nieuws > Zomer keert terug vanaf het weekend
Volg Weer.nl

Nieuws

Foto: Joyce Derksen, Doornenburg

Zomer keert terug vanaf het weekend

Sinds het laatste weekend van juni is het relatief koel en wisselvallig zomerweer, maar daar gaat vanaf komend weekend verandering in komen. Een hogedrukgebied komt in de buurt van ons land te liggen en houdt storingen op afstand. Daardoor neemt de kans op regen af en gaat volgende week de temperatuur omhoog naar zomerse waarden. Goed nieuws dus voor vakantiegangers in eigen land!

Na een wisselvallige en frisse zomerweek krijgen we dit weekend te maken met een hogedrukgebied boven Engeland. Na een kletsnatte en mogelijk stormachtige vrijdag krijgen we zaterdag een overgangsdag. Op een paar buien na blijft het droog en schijnt de zon flink. De wind neemt af, maar omdat de wind uit de noordhoek waait is het nog wat frisjes. Na een koude nacht met regionaal 6 graden wordt het in de middag 17 tot 20 graden tegen 20 tot 24 graden normaal.

Zondag is er opnieuw veel zon afgewisseld door vriendelijke stapelwolken. Na opnieuw een koude nacht wordt het in de middag al een paar graden warmer dan op zaterdag met maximaal 22 graden. Alleen op de Wadden wordt de 20 graden niet gehaald. Er staat weinig wind uit het noorden en daardoor voelt het warmer aan. Smeer je wel goed in, met een UV-index 6 kan een lichte huid met een kwartier verbranden. Eind juni was de zon met een zonkracht 8 overigens nog feller.

Zomerse warm

Het hogedrukgebied trekt na het weekend over ons land en komt vervolgens ten noorden van Nederland te liggen. Daardoor staat er maar weinig wind, later uit een voornamelijk noordoostelijke richting. Daarmee wordt droge lucht aangevoerd en de zon kan het aardoppervlak goed opwarmen. Maandag wordt in Limburg mogelijk de 25 graden al aangetikt en dinsdag gebeurt dat op veel plaatsen in het binnenland.

Woensdag en donderdag komt de temperatuur volgens de huidige berekeningen nog wat hoger uit. In Brabant en Limburg zou het zelfs 27 of 28 graden kunnen worden. Naast flink wat zon zien we ook dagelijks stapelwolken ontstaan, maar het blijft waarschijnlijk droog. In de kustgebieden is het meestal zonnig, maar is het met 22 graden iets minder warm door een verkoelende zeewind. Voor vakantiegangers in Nederland lijkt het dus uitstekend zomerweer te worden.

Zure appel

Voor het zover is, moeten we nog even door de zure appel heen bijten. Voor de natuur is deze frisse en natte werkweek een verademing, maar vakantiegangers op de camping treffen het niet. Morgen, donderdag en vrijdag zwabbert een storing namelijk over ons land en valt langdurig regen. De meeste nattigheid vinden we in het midden en zuiden, daar kan komende dagen een halve maandsom aan regen vallen, 30-40 mm. In het noorden valt minder regen en komt de zon nog af en toe tevoorschijn, vooral in het Waddengebied.

Vrijdag wordt een spannende dag, als ex-tropische storm Edouard ons land gaat bezoeken. Afhankelijk van de precieze koers kan het zeker in de kustgebieden flink onstuimig worden met zware windstoten. In het hele land valt flink wat regen, maar in de loop van de middag wordt het droger en breekt de zon door. Wie nog even kan wachten met zijn Nederlandvakantie, doet er goed aan om dit weekend te vertrekken.

Door: Jordi Huirne / Weer.nl

Meer Nieuws