Home > Nieuws > ‘Zombiebranden’ in Siberië
Volg Weer.nl

Nieuws

Branden in Siberië op 20 september 2016. Bron Sentinel-3, ESA.

'Zombiebranden' in Siberië

Ze zijn weer overal volop in het nieuws: bosbranden. In de Amerikaanse staten Arizona en Californië is het al flink raak en ook in Siberië woeden alweer diverse bosbranden. Komende week wordt het ook in ons land weer zonnig, droog en heet, dus ook hier zullen we moeten oppassen. De grond is ondanks de vele, maar lokale regen van de afgelopen tijd nog steeds op veel plaatsen erg droog.

De zuidelijke staten van Amerika staan natuurlijk bekend om hun vaak warme weertype, maar nu is het kwik in delen van Arizona en in het zuiden van Californië zelfs tot ruim boven 40 graden gestegen. Op zich komt dat daar wel vaker voor, maar het is er ook nog eens kurkdroog en het waait stevig. Inmiddels is het er al tot meer dan 35 bosbranden gekomen.

Noordelijk Siberië

Ook op plekken waar je het minder snel verwacht, woeden momenteel branden. In het noorden van Siberië bijvoorbeeld, in het Noordpoolgebied. Na een recordwarme winter in grote delen van Rusland, warmde het ook in Siberië in het voorjaar snel op. Het kwam er af en toe zelfs tot recordhoge, zomerse waarden, boven 25 graden, daar waar het in die tijd van het jaar normaalgesproken rond het vriespunt hoorde te zijn. En nog steeds is het er warm. Sterker nog, er is daar inmiddels al lange tijd sprake van een hittegolf.

Zombiebranden

Net als vorig jaar om deze tijd woeden in het gebied ook nu alweer enkele bosbranden. Ze zijn hoogstwaarschijnlijk op een bijzondere manier ontstaan. Het zijn zogeheten zombie- of overwinteringsbranden. Wetenschappers denken namelijk dat ze zijn ontstaan vanuit restanten van branden van vorige zomer. In Rusland is in de zomer van 2019 in totaal meer dan 3 miljoen hectare land verbrand. Deze branden zijn toen grotendeels onder controle gebracht of zelf uitgedoofd, maar waarschijnlijk zijn ze ondergronds nog wel blijven branden. Nu het er weer extreem warm en droog is en er ook wat wind staat, laaien de branden ook bovengronds weer op. Omdat ze vaak op zeer afgelegen plek woeden, zijn de branden nu vaak alleen via satellietbeelden te zien, dus de bovengrondse branden. De kans is echter groot dat er ook ondergronds nog steeds branden woeden.

Natuurbranden in eigen land

Ook in ons eigen land neemt de kans op bosbranden de komende dagen weer toe. In het voorjaar kwam het door de toen al ernstige droogte op meerdere plekken in het land tot natuurbranden, in onder andere de Deurnesche Peel. Ondanks dat er de afgelopen tijd stevige buien zijn gevallen en er zelfs neerslagrecords zijn gebroken, is het nog steeds erg droog. De buien die vielen, waren namelijk erg lokaal. Zo viel in Vlissingen ruim 100 millimeter in korte tijd, maar een aantal kilometer verderop viel amper de helft of zelfs helemaal niets. In zijn geheel is het dus nog steeds (erg) droog en met het komende hete en zonnige weer neemt het risico op natuurbranden dan ook meteen weer toe. Het kwik stijgt de komende week naar zomerse tot regionaal tropische waarden (boven 30 graden) en ook bij ons is er dan, net als in Siberië, kans op een hittegolf. Al hanteren ze daar andere maatstaven dan in Nederland.

Door: Britta van Gendt / Weer.nl

Meer Nieuws