Home > Nieuws > Wél zomerse nachten
Volg Weer.nl

Nieuws

Ook vannacht en vanochtend lag er een flinke wolkendeken over ons heen. (Foto: Joke Reinek)

Wél zomerse nachten

Hoewel de temperatuur overdag nu misschien een beetje tegenvalt, zijn de nachten deze dagen allesbehalve koud. Afgelopen nacht werd het op veel plaatsen niet eens kouder dan 16 graden. Dat zijn nachttemperaturen die we ook tijdens de hitte van vorige week hadden. Hoe kan dat nou?

Je merkt het ongetwijfeld als je vroeg buiten komt: het is helemaal niet koud in de vroege ochtend. Misschien toch een voordeeltje van het regenachtige, bewolkte weer. Al die bewolking werkt namelijk als een dekentje, waardoor er maar weinig warmte verloren gaat.

Daarbij komt ook nog eens het feit dat we ons bevinden in min of meer net zo warme (boven)lucht als vorige week. Die combinatie – relatief warme lucht én veel bewolking – zorgt ervoor dat het maar een paar graden afkoelt. Neem nou het Zeeuwse plaatsje Westdorpe. Gisteren overdag werd het daar op z’n warmst 20,4 graden. Afgelopen nacht kwam de temperatuur daar maar nét onder de 17 graden. Een verschil van dag en nacht van maar 3,5 graden.

Uitschieter

Zo kun je ook goed zien dat het boven de Waddeneilanden vannacht even goed is opgeklaard: Terschelling, midden in het relatief warme zeewater, kwam aan een minimumtemperatuur van 9,8 graden, veruit het laagst van heel Nederland. Op de naastgelegen eilanden werd het niet kouder dan 14 graden. Een lokale opklaring moet wel de oorzaak zijn van die uitschieter naar beneden. Even een gat in dat dekentje kan dus flink wat schelen.

Zon en wind

Dat werkt twee kanten op. Overdag warmt het nu bijvoorbeeld een stuk moeilijker op, vanwege datzelfde wolkendek. We zien de zon niet veel. Wanneer die toch even tevoorschijn komt, voel je dat meteen. In deze tijd van het jaar, waarin de zon heel hoog staat, veel kracht heeft en de daglichtperiode heel lang is, kan een uurtje zonneschijn de temperatuur al flink opschroeven. Dat lukt nu dus minder goed. Daarbij waait er ook nog eens een stevige wind vanaf zee die roet in het eten gooit. Voorlopig nog even geen zomerse temperaturen.

Gemiddeld

Overigens: middagtemperaturen van zo’n 21 graden zijn eigenlijk heel gemiddeld in deze tijd van het jaar. Je zou het bijna vergeten. In de nacht hoef je in elk geval (ook) geen kou te lijden. Voor wat het waard is.

 

Dorien Bouwman / Weer.nl

Meer Nieuws