Home > Nieuws > Waar komt deze kou vandaan?
Volg Weer.nl

Nieuws

Foto: Ab Donker

Waar komt deze kou vandaan?

Het warme, zonnige weer van de afgelopen dagen heeft in een mum van tijd plaatsgemaakt voor een koud, guur en vrij grauw weertype. De maximumtemperatuur ging ten opzichte van gisteren ongenadig hard naar beneden en ligt vandaag op veel plekken meer dan 10 graden lager. De maximumtemperatuur werd bovendien al eerder op de dag gehaald, op dit moment daalt de temperatuur alleen maar verder. Daarbij staat er ook nog eens een stevige wind, waardoor het voor het gevoel nóg kouder is. Hoe kon het van weer van de eerste op de tweede paasdag zo hard omslaan? Waar komt deze kou ineens vandaan?

Het dagenlange mooie weer had te maken met een overwegend continentale stroming. Een continentale stroming is een wind vanaf het (in dit geval relatief warme) land komt. Hier was sprake van dankzij een hogedrukgebied ten oosten van ons. Op het noordelijk halfrond draait de wind rondom een hogedrukgebied met de klok mee en rondom een lagedrukgebied tegen de klok in en de laatste dagen hadden wij dus te maken met een overwegend zuidelijke stroming, zoals ook op de afbeelding hieronder te zien is.

De weerkaart van gisteren: een hogedrukgebied lag boven Oost-Europa, terwijl een lagedrukgebied boven Scandinavië lag. Hierdoor was sprake van een zuidelijke stroming.

 

In het zuiden is het uiteraard warmer dan in het noorden, dus die zuidelijke aanvoer zorgde in combinatie met de steeds langer wordende dagen en sterkere zon voor hoge temperaturen. Zo hoog zelfs, dat er gisteren sprake was van een datumrecord! Nog nooit eerder was het zo warm op 12 april. Op meerdere plekken hebben we de afgelopen dagen temperaturen van 20 graden en hoger gezien en gisteren kwam het lokaal zelfs bijna tot 25 graden.

De omslag – van zuidelijke naar noordelijke stroming
Gisteren was er al een omslag merkbaar. Het was nog wel warm, maar op hoogte werd de lucht al kouder en bovendien was de lucht vochtiger. Hierdoor werd de atmosfeer onstabieler van opbouw en kwamen met name landinwaarts enkele (onweers)buien voor. Afgelopen nacht en vandaag volgde dan de definitieve omslag: de wind draaide heel snel van zuid naar noord. Dit komt doordat het lagedrukgebied boven Scandinavië naar het zuidoosten trok. Tussen dat lagedrukgebied en een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden kwam een diepe noordstroming tot stand boven onze streken. De oorsprong van de aangevoerde lucht bevindt zich rondom Spitsbergen en de Barentszzee. Een plek die sowieso al koud is, maar de afgelopen periode nóg kouder dan normaal. Door de snelle omslag van een diepe zuidstroming naar een diepe noordstroming doken we dus in één klap van het ene (warme) uiterste naar het andere (koude) uiterste. Extreem koud is het echter niet, want hoewel de temperatuur een aantal graden onder de normaal van de tijd van het jaar ligt, kan het nog een stuk kouder. Zo lag de temperatuur op 13 april 1966 met 3,6 graden nog een stuk lager!

De weerkaart van vandaag: aan de westflank van het Scandinavische lagedrukgebied kwam een diepe noordstroming tot stand. Merk ook de isobaren – de witte lijnen – op. Deze liggen boven Nederland een stuk dichter bij elkaar dan gisteren.

 

Meer wind
Behalve de noodstroming valt nog iets op aan de weerkaart hierboven. De isobaren (lijnen van gelijke druk) liggen veel dichter bij elkaar dan gisteren. Dit betekent dat het verschil in luchtdruk groter is. Luchtdrukverschil is de veroorzaker van wind; hoe groter de luchtdrukgradiënt, des te hoger de windsnelheid. Omdat de isobaren dichterbij elkaar liggen, staat er vandaag dus een stuk meer wind dan gisteren. In combinatie met de toch al lage temperatuur maakt dat het weerbeeld voor vandaag extra guur.

Komende dagen weer wat warmer
Ook morgen zitten we nog in de koude luchtmassa. Het hogedrukgebied wat we op de weerkaart van vandaag boven Groot-Brittannië zien nestelt zich de komende dagen echter boven onze omgeving en geleidelijk stroomt er dan ook weer wat warmere lucht ons land binnen. In combinatie met een rustiger weertype (minder wind) en meer ruimte voor de zon, zal het dan weer een stuk aangenamer aanvoelen!

Door: Daan van den Broek / Weer.nl

Meer Nieuws