Home > Nieuws > Vallende sterren kijken
Volg Weer.nl

Nieuws

Foto: Navicore

Vallende sterren kijken

Een oostelijke wind voert deze week hele droge lucht aan, waardoor het zowel overdag als in de nachten kraakhelder is. Gunstige omstandigheden dus om in de nacht naar woensdag naar de vele vallende sterren van de Lyriden te kijken. Trek daarbij wel een warme winterjas aan, de gevoelstemperatuur ligt door de frisse wind op sommige plaatsen dicht bij het vriespunt.

Het hoogtepunt of maximum van de meteorenzwerm is woensdagochtend rond 11 uur, maar hiervoor zijn er in de nacht al talrijke vallende sterren te zien. Het beste moment om te gaan kijken, is om 4:00 uur, met dan naar schatting ieder uur zo’n 5 tot 11 meteoren. De meteoren van de Lyriden zijn snel en helder en vertonen soms vuurbollen. Met de meteoren van andere zwermen erbij, kun je circa 13 tot 21 vallende sterren per uur zien. Rond 5:45 uur begint het te schemeren en om 6:27 uur komt de zon op, waardoor de vallende sterren niet meer te zien zullen zijn.

Stukjes steen en gruis
We hebben het in de volksmond altijd over vallende sterren, maar in werkelijkheid gaat het om minuscule stukjes steen en gruis, meestal niet groter dan een zandkorrel tot kiezelsteen, die onder hoge snelheden de atmosfeer van onze aarde binnendringen en op ongeveer 80 tot 120 kilometer hoogte verdampen. De lichtflits die we vervolgens vanaf aarde kunnen zien, is met name de lucht om het steentje heen die aan het gloeien wordt gebracht. Zo’n steentje komt namelijk met een gemiddelde snelheid van 150.000 kilometer per uur onze atmosfeer inzetten en de lucht daar vooruit wordt heel sterk samengeperst en hierdoor enorm verhit.

Waarnemen met het blote oog
De meteoren of vallende sterren zijn zonder speciale instrumenten waar te nemen. Zoek een donkere plek zonder teveel lichtvervuiling en heb geduld. Onder de heldere hemel koelt het af tot 4 graden in het noordoosten en tot 10 graden in de hoek van Zeeland. Wel staat er een stevige oosten- tot noordoostenwind die het een stuk kouder doet aanvoelen. Vooral in het noordoosten ligt de gevoelstemperatuur dichtbij het vriespunt.

Bron: hemel.waarnemen.com

Door: Britta van Gendt / Weer.nl

Meer Nieuws