Home > Nieuws > Vaker ‘gedonder’ vanaf junistart?
Volg Weer.nl

Nieuws

Foto: John Oomen.

Vaker 'gedonder' vanaf junistart?

Nu de records voor wat zonneschijnuren en droogte betreft ons alweer om de oren vliegen, rijst natuurlijk de vraag of er de komende tijd echt geen verandering komt in het zonnige en droge weer dat we, met enkele kortdurende uitzonderingen, nu al ruim twee maanden hebben. Het antwoord is dat er heel langzaam iets lijkt te veranderen.

Na het einde van de wintermoesson halverwege maart, heeft het weer vrijwel voortdurend onder invloed van hogedrukgebieden gestaan. En iedereen weet dat als het weerglas hoog staat, de kansen op zonnig en stabiel weer groot zijn. Nou, dat hebben we inmiddels meer dan gemerkt. Nog nooit eerder was een lente zo zonnig als die van dit jaar. Ook met het lopende neerslagtekort koersen we op dit moment vóór alle droogste jaren uit.

Dalende lucht
De gebieden waar de lucht stijgt en de regio’s waar de lucht daalt werken op het Noordelijk Halfrond al lange tijd op zo’n manier met elkaar samen, dat hogedrukgebieden zich in onze omgeving als een vis in het water voelen. In een hogedrukgebied daalt de lucht langzaam naar het aardoppervlak en dat is de reden waarom de luchtdruk er oploopt. Dalende lucht warmt tegelijkertijd op. Als er nog wolken zijn, dan verdwijnen die in de warmer wordende lucht gemakkelijk. En zijn ze eenmaal weg, dan heeft de zon het voor het zeggen.

Dat verandert pas als de luchtdruk daalt en de lucht vanaf het aardoppervlak weer kan opstijgen. Stijgende lucht koelt af en kan minder waterdamp bevatten en als er teveel in zit condenseert een deel tot waterdruppeltjes waarbij een wolk ontstaat. Wolken en stijgende lucht horen dus bij elkaar. Datzelfde kun je van dalende lucht en zonneschijn zeggen.

Voorlopig weinig wolken
Kijken we naar het weer van de komende dagen, dan is de kans op bewolking van betekenis de eerste week niet groot. Een hogedrukgebied bepaalt het weer in Nederland, de lucht bij ons daalt en wolken maken nauwelijks kans. Het hogedrukgebied trekt via de Noordzee naar het noorden van Scandinavië, waar het tijdens de Pinksterdagen blijft liggen. In Nederland is de wind de eerste dagen noordelijk tot noordoostelijk en zijn er vrij grote temperaturen tussen het noorden en zuiden van het land. In het noorden wordt het ongeveer 17 graden, in het zuiden kan het kwik steeds tot 22 of 23 graden oplopen. Verder is er veel zon.

Warme Pinksterdagen
Vanaf vrijdag lijkt de wind meer in de oosthoek terecht te komen en gaan de temperaturen omhoog. Tijdens de Pinksterdagen worden temperaturen tussen 20 graden in het noorden en 25 graden in het zuiden van het land verwacht. Ook dan is er veel zon. Tegelijkertijd wordt het in Centraal-Europa, waar aan de oostflank van het Scandinavische hogedrukgebied vanuit het noorden koudere lucht binnendringt, wat wisselvalliger. De kans op regen- en onweersbuien wordt er groter. Wolken, horend bij die buien, kunnen vooral zondag vanuit het oosten af en toe ons land bereiken. Het lijkt wel droog te blijven.

Begin volgende week lijkt het hogedrukgebied boven Scandinavië in tweeën te breken. Een deel ervan trekt naar het zuidwesten, in de richting van de Britse eilanden, een ander deel komt boven het noordwesten van Rusland terecht. Tegelijkertijd zien we een lagedrukgebied met regen- en onweersbuien voor de kust van Spanje en Portugal opdoemen.

Weer wordt interessanter
Vanaf dat moment wordt het ook in onze omgeving interessanter. Zowel vanuit het noorden (in de vorm van storingen die om het zich naar het westen terugtrekkende hogedrukgebied heen onze kant op komen) als vanuit het zuiden (onder invloed van het lagedrukgebied bij Spanje) kunnen wolken en buien dan makkelijker in de buurt komen. De noordelijke variant is de koele waarin de temperaturen uiteindelijk ook omlaag gaan, de zuidelijke variant is er juist één waarin het af en toe ook heel warm kan worden. En het is precies die onzekerheid die we in de berekeningen voor de eerste week van juni ook mooi terug zien komen.

Vanaf junistart dus vaker gedonder?
En zo kan het dus zomaar zo zijn dat het weer vanaf de eerste week van juni heel langzaam toch wat wisselvalliger wordt, met een toenemende onzekerheid daar waar het om de ontwikkeling van de temperaturen gaat. Mocht het dan echt wat vaker dan nu tot een regen- of onweersbui komen, dan klinkt dat de meeste landbouwers als muziek in de oren. De droogte van dit moment begint namelijk steeds ingrijpendere gevolgen te krijgen.

Door: Reinout van den Born / Weer.nl

Meer Nieuws