Home > Nieuws > Sinds 1910 niet zo koud op 9 juli
Volg Weer.nl

Nieuws

Foto: Sjef Kenniphaas, Egmond aan Zee

Sinds 1910 niet zo koud op 9 juli

Op Vlieland is de temperatuur gisteren niet hoger uitgekomen dan 13,7 graden. Sinds 1910 was het op een officieel KNMI-station niet zo koud op 9 juli. In dat jaar was het op 9 juli op het vliegveld van Den Helder (De Kooy) ook 13,7 graden. Sinds het begin van de metingen in 1901 is het een gedeeld record. Het record werd mogelijk doordat het de hele dag grijs, kil en regenachtig was. In het noorden viel lokaal 30 mm.

Kouderecords in de zomer zijn alleen mogelijk als het de hele dag bewolkt is met flink wat regen. De zon krijgt dan geen kans om het aardoppervlak op te warmen. Dat was gisteren ook het geval, want een storing lag precies boven ons land en daardoor viel langdurig (mot)regen.

De maximumtemperatuur op 9 juli 2020. Het verschil tussen het noorden en zuiden bedraagt ruim 9 graden.

 

Geen wind vanaf de Noordzee
Omdat het water voor de kust van de Noordzee al is opgewarmd tot een graad of 17, is een kouderecord bij een aanlandige wind niet mogelijk. Gisteren lag het lagedrukgebied boven het noorden van ons land en rondom de kern van het laag waait de wind tegen de wijzers van de klok in. Daardoor waaide in het midden en zuiden van het land een warme zuidwestenwind, terwijl in het noorden een kille (noord)oostenwind waaide. Deze frisse aflandige wind waaide vanaf Friesland en had dus maar weinig tijd om op te warmen boven de Waddenzee.

Niet alleen op Vlieland was het ronduit fris, ook op de andere Waddeneilanden en in Friesland en Groningen werd het een graad of 14. Op het grensvlak van de verschillende windrichtingen stond weinig wind en was er een groot temperatuurverschil. Zo was het rond 15 uur ’s middags op Texel ronduit kil met een oostenwind bij een graad of 14, terwijl het op dat moment iets zuidelijker in Den Helder bij een zuidwestenwind vanaf de Noordzee 17 graden was. Beduidend warmer werd het in het zuidoosten. Vliegveld Maastricht noteerde 22,8 graden.

De windsnelheid (Bft.) om 15 uur. Zie de strakke begrenzing boven het noorden van het land. Op Texel waait een frisse noordoostenwind en in Den Helder een zachte zuidwestenwind.

 

22,5 graden warmer in 2010
In 2010 was het alles behalve koel, het binnenland had namelijk te maken met een hittegolf. Meerdere dagen kwam de temperatuur boven 35 graden uit. Het hittedagrecord staat namelijk op 36,2 graden, gemeten in het Limburgse Arcen. Zelfs op de Waddeneilanden werd het tropisch. De hittegolf kwam een week later ten einde en werd afgestraft door zwaar noodweer.

Voorlopig krijgen we geen tropische temperaturen, maar kouderecords worden ook niet verwacht. Deze vrijdag is het nog behoorlijk fris voor juli met 16 tot 19 graden. In de middag trekt de regen naar Duitsland weg en breekt de zon door. Het weekend ziet er goed uit voor buitenactiviteiten met flink wat ruimte voor de zon. Alleen zaterdag is kans op een bui. De nachten verlopen fris en overdag is het een graad of 20. Maandag wordt het écht weer een beetje zomer met in het zuidoosten temperaturen rond 25 graden.

Door: Jordi Huirne / Weer.nl

Meer Nieuws