Home > Nieuws > Schaapscheerderskou slaat ons bijna nooit over
Volg Weer.nl

Nieuws

Foto: Jolanda Bakker.

Schaapscheerderskou slaat ons bijna nooit over

In de periode 5 tot en met 20 juni wordt het meestal nooit heel warm en soms is het ronduit koel. Deze periode in het jaar staat ook wel bekend als de “Schaapscheerderskou”. Het is één van de zogeheten singulariteiten in het weer.

De term singulariteit stamt uit het Latijn. Singularis betekent uniek. Een singulariteit in het weer is een karakteristieke situatie die vrijwel ieder jaar rond een bepaalde datum (of meer datums) terugkeert. De IJsheiligen, de kerstdepressie – met rondom de kerstdagen meestal wisselvallig, zacht en winderig weer – en de ‘Oudewijvenzomer’ rond 22 september zijn bekende singulariteiten. En, niet te vergeten, de “Schaapscheerderkou” ergens in de periode tussen 5 en 20 juni. In de grafiek met de langjarig gemiddelde temperatuur zien we een paar ‘deuken’ in die periode.

Noordelijke stroming
Vooral in deze periode kan het weer snel omslaan. Het zeewater is nog relatief koud, terwijl het continent juist flink opwarmt. Dit verschil tussen de koude lucht boven de zee en de veel warmere lucht boven land vertaalt zich in een hogedrukgebied boven het zeewater en een lagedrukgebied boven land. Koude lucht is immers zwaarder dan warme lucht en resulteert in een grotere druk op het aardoppervlak. Tussen de twee luchtdrukgebieden in staat dan een koude (of koele) noordelijke stroming.

Waar komt de naam Schaapscheerderskou vandaan?
Wanneer herders vroeger doorkregen dat een wat koudere periode aanbrak, begonnen ze meteen met het scheren van hun schapen die nog vol in de wol zaten. De afkoeling kon (en kan) gepaard gaan met het binnendrijven van uitgestrekte wolkenvelden vanaf de Noordzee. Doordat net geschoren schapenhuid gemakkelijk verbrandt en de juni-zon behoorlijk fel is, zijn de wolken en koelere lucht perfecte omstandigheden voor schaapscheerders, die dan zelf ook geen last hebben van ‘zweterig’ weer.

Ook dit jaar Schaapscheerderskou?
Aanstaande maandag 1 juni begint de meteorologische zomer en meteen is het volop zomerweer. Want begin komende week hebben we eerst met een opwarming te maken. De maximumtemperaturen gaan naar waarden tussen 25 en lokaal 30 graden (op de Wadden wat koeler) en bovendien overheerst zonneschijn. Vervolgens lijkt het er nu op dat na woensdag 3 juni de temperaturen omlaag gaan. De hoofdberekening van het Europese weermodel, het ECMWF, is het meest enthousiast. Volgens deze berekening draait de wind naar richtingen tussen noord en west. Hiermee wordt koele Noordzeelucht met veel bewolking aangevoerd. Ook kan een storing meekomen en valt wat regen. In dit geval blijft de middagtemperatuur onder de 20 graden steken, ook omdat de bovenlucht (tijdelijk) kouder wordt. Kortom, dit heeft veel van die fameuze Schaapscheerderskou weg.

Door: Jordi Bloem / Weer.nl

 

Meer Nieuws