Home > Nieuws > Regionale hittegolf een feit!
Volg Weer.nl

Nieuws

Foto: Jolanda Bakker

Regionale hittegolf een feit!

In Arcen kwam de temperatuur zojuist, om 09:40, uit op 25,2 graden. Hiermee is de eerste regionale hittegolf van het jaar een feit. Komende uren kan het ook op andere weerstations tot een hittegolf komen. Naast Arcen maken ook Eindhoven, Volkel en Gilze-Rijen kans. Voor een hittegolf moet de maximumtemperatuur bij een KNMI-weerstation tenminste 5 dagen op rij op 25 graden of hoger liggen, waarvan de maximumtemperatuur op drie dagen 30 graden of hoger is.

De hittegolf begon dinsdag, toen kwam de maximumtemperatuur met uitzondering van de kustgebieden boven de 25 graden uit. In de dagen die volgenden liepen de temperaturen steeds verder op en woensdag werd de 30 graden voor het eerst dit jaar overschreden. Donderdag werd het nog wat heter met in Arcen 31,6 graden. Vrijdag werd de hoogste temperatuur gemeten. Ook in De Bilt was het tropisch warm met vrijdag 30,1 graden. Op andere plekken werd het nog heter, weerstation Hoek van Holland kwam op 32,3 graden uit.

Omdat de temperatuur vandaag in het zuidoosten boven 25 graden is gekomen, mag nu worden gesproken van een regionale hittegolf. Er is geen sprake van een officiële hittegolf, omdat De Bilt 2 tropische dagen tekort komt.

Vorig jaar drie regionale hittegolven

Op de officiële weerstations in Eindhoven, Volkel, Arcen, Ell en Maastricht waren er in de zomer van vorig jaar maar liefst drie hittegolven. De eerste hittegolf duurde van 23 juni tot en met 30 juni, de tweede was van 22 juli tot en met 26 juli (met die extreme hitte: op 25 juli werd het ruim 40 graden) en de derde hittegolf was van 22 augustus tot en met 28 augustus.

Door: Daan van den Broek en Jordi Huirne / Weer.nl

 

Meer Nieuws