Home > Nieuws > Recordwarm: 38 graden in Siberië!
Volg Weer.nl

Nieuws

Siberie - Pixabay

Recordwarm: 38 graden in Siberië!

Eerder deze week schreven we in deze rubriek al over de hoge temperaturen en bosbranden, ook wel zombie-branden, in Siberië momenteel. Het is er zelfs nog warmer dan bij ons, met daar afgelopen weekend een extreem temperatuurrecord. In het Russische Verhojansk werd het zaterdag namelijk maar liefst 38 graden! Een record voor het gehele Noordpoolgebied.

Vorig jaar was het heetste jaar ooit in Rusland en ook in Siberië was het toen al erg warm. Er was toen al sprake van een hittegolf en na een erg warme winter en lente in Siberië, met af en toe enorme uitschieters omhoog qua temperatuur, is de zomer daar nu ook weer erg warm begonnen. Op meerdere plekken warmt het al op tot boven 30 graden en een enkele plek schiet soms dus al over de 35 graden heen.

Afwijking van 18 graden
Vooral in het westen van Siberië is het al tijden zo warm. Sinds januari van dit jaar liggen de temperaturen gemiddeld zo’n 3 tot 6 graden boven het klimatologisch gemiddelde, met in mei zelfs enige tijd een afwijking van 10 graden. Afgelopen weekend kwam de temperatuur in Verhojansk zelfs 18 graden hoger uit dan normaal. In deze tijd van het jaar hoort het er volgens de klimaatboeken nu namelijk 20 graden te zijn.

Extreem landklimaat
Siberië kent met zijn extreme landklimaat normaal gesproken al grote temperatuurverschillen tussen de winter- en zomerperiode. In de winter kan het er gemakkelijk tientallen graden vriezen, in zeldzame gevallen tot zelfs -70 graden, terwijl het er in de zomer soms meer dan 30 graden wordt. Het gebied bestaat namelijk grotendeels uit droge landoppervlakten die in het winterseizoen snel afkoelen en in de zomer gemakkelijk opwarmen. Vooral in de laaglanden en boven het permafrost in het noordelijkste deel van Siberië zijn de extremen vaak groot.

Warmte houdt lang aan
Door klimaatverandering warmt de hele planeet op, maar dit gebeurt niet gelijkmatig. Vooral het westen van Siberië springt eruit voor wat betreft de sterk opwarmende trend, met daar ook de grootste afwijkingen in de temperatuur. Op zich komen sommige extremen dus niet geheel onverwacht, maar het langere aanhouden van de hoge temperaturen is wel bijzonder en ook problematisch.

Permafrost
Een groot deel van noordelijk Rusland en Siberië bestaat namelijk uit permafrost – permanent bevroren grond –, waarop ook enkele steden zijn gebouwd. Smelt of dooit dit door de aanhoudend hoge temperaturen, zal een deel van die grond verzakken, met alle gevolgen van dien. Tevens zit in die bevroren bodem veel van het broeikasgas methaan gevangen. Het broeikaseffect van methaan is 23x sterker dan dat van koolstofdioxide. Als de permafrost dus dooit, zal een deel hiervan vrij komen, wat een verdere opwarming van de aarde stimuleert.

Ook in Nederland hittegolf?
Niet alleen in Siberië is het erg warm, ook bij ons warmt het de komende dagen verder op. Vandaag werd het op veel plaatsen al zomers warm, 25,0 graden of meer, en vanaf morgen wordt het op steeds meer plekken zelfs tropisch warm, 30,0 graden of meer. Vooral in het zuiden van het land komt het met de huidige verwachting tot een hittegolf, maar of het in De Bilt ook gaat lukken, is nog de vraag!

Door: Britta van Gendt / Weer.nl

Meer Nieuws