Home > Nieuws > Orkaan Isaias over de Bahama’s richting Florida
Volg Weer.nl

Nieuws

Orkaan Isaias - NASA/NOAA

Orkaan Isaias over de Bahama’s richting Florida

Tropische storm Isaias is vanochtend uitgegroeid tot een orkaan van de eerste categorie op de schaal van Saffir Simpson en raast nu met gemiddelde windsnelheden tussen 130 en 150 kilometer per uur over het Caribisch gebied. Het afgelopen etmaal trok Isaias, toen nog als tropische storm, al over Puerto Rico, de Maagdeneilanden en de Dominicaanse Republiek, met daar veel wind en flinke neerslagsommen en regionaal overstromingen. Momenteel trekt Isaias, inmiddels dus uitgegroeid tot een orkaan, richting de Bahama’s en Florida.

De kern van de orkaan ligt nu boven de Turks- en Caicoseilanden, onderdeel van de Antillen, iets ten noorden van het eiland Hispaniola en ten zuidoosten van de Bahama’s. Met een noordwestelijke koers stevent hij nu in rap tempo af op de Bahama’s. Het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) verwacht daar zowel vandaag als ook morgen (zaterdag) orkaankracht wind en heel veel regen. Men bereidt zich daar voor op zwaar weer.

Krachtiger in plaats van zwakker
Eerder deze week werd verwacht dat, toen nog tropische storm, Isaias boven de Caribische eilanden een beetje uit elkaar zou vallen en dus zou afzwakken. Onder andere door behoorlijke hoogteverschillen door bergen op de eilanden. Maar dat was slechts van korte duur, want eenmaal achter die bergen en boven erg warm zeewater, nam het geheel juist weer snel in kracht toe. Vooralsnog lijkt Isaias volgens het National Hurricane Center een orkaan van de eerste categorie te blijven en in ieder geval de komende 24 uur niet verder aan te sterken.

Schaal van Saffir Simpson
Orkanen worden gecategoriseerd middels de schaal van Saffir Simpson, waarbij categorie 1 de minst zware variant is en categorie 5 de zwaarste. Een orkaan van de eerste categorie, zoals Isaias, gaat gepaard met gemiddelde windsnelheden tussen 119 en 153 kilometer per uur en soms nog zwaardere windstoten. Een gevaarlijke wind die al met gemak bomen of een caravan omblaast, maar ook loszittende daken of dakpannen. En naarmate de categorie oploopt, is de wind harder, met bij gevolg meer kans op grotere schade.

Major Hurricanes
Vanaf categorie 3 krijgt een orkaan de toevoeging ‘Major’, omdat de kans op levensbedreigende situaties en grootschalige schade zeer groot is bij deze windsnelheden, vaak ook in combinatie met veel neerslag. Orkanen van de vijfde categorie gaan gepaard met desastreuze windsnelheden van 252 kilometer per uur of meer. Enkele bekenden zijn orkaan Katrina (2005) en Irma (2017).

Hurricane warning op Bahama’s
Ondanks dat Isaias de zwakste in zijn soort is, blijft het passeren van zo’n orkaan natuurlijk heftig. En met een toch wat onzekere verwachting op de langere termijn is het lastig in te schatten wat de gevolgen zullen zijn. Boven de Bahama’s is Isaias zeker nog een orkaan en daar geldt dan ook een zogeheten ‘hurricane warning’. Er wordt met man en macht gewerkt om een ieders leven en eigendommen te beschermen.

Orkaan Hanna
Daarna wordt de verwachting onzeker. Boven het warme zeewater kan het ineens snel gaan. Dat zagen we vorig weekend nog bij orkaan Hanna, niet te verwarren met de eerdere orkaan Hanna in 2008. Opvallend was overigens dat orkaan Hanna in 2008 vrijwel hetzelfde pad koos als Isaias op dit moment. De tropische storm Hanna van vorig weekend groeide net voor de Texaanse en Mexicaanse kust nog net uit tot een orkaan, met veel wind en regen, en alle gevolgen van dien.

Florida
Terug naar orkaan Isaias. Het momenteel verwachte pad van deze orkaan is dat hij net voor de Amerikaanse westkust langs trekt en dus boven open water blijft. Maar omdat er rondom de kern van de orkaan, soms windvelden en buiengebieden van enkele honderden kilometers breed draaien, maakt ook de westkust van Florida zich op voor de komst van Isaias. Later op zondag en maandag lijkt de orkaan een meer noordoostelijke koers te gaan volgen, nog steeds pal langs de Amerikaanse westkust. Staten als North en South Carolina krijgen er dan ook nog een veeg van mee, zelfs tot bijna in Canada aan toe.

Bron: NOAA-NHC

Door: Britta van Gendt / Weer.nl

Meer Nieuws