Home > Nieuws > Op naar de volgende hitte(golf)
Volg Weer.nl

Nieuws

Een prachtige bliksemfoto van afgelopen nacht in de buurt van Molenhoek. Foto: Wouter van Bernebeek.

Op naar de volgende hitte(golf)

De hitte van vrijdag is even voorbij, al kan het vandaag (zaterdag) in het oosten en zuidoosten toch nog wel korte tijd tropisch worden. Vanaf morgen volgen drie duidelijk koelere dagen met af en toe een bui, vooral maandag soms ook met onweer. Daarna lijken we ons op te kunnen maken voor een volgende periode met hitte.

Zoals verwacht was het vrijdag in het zuiden het heetst. Terwijl de zon ongehinderd scheen, steeg de temperatuur in het Zeeuwse Westdorpe tot 36.7 graden. Maastricht volgde met 36.2 graden en ook in Woensdrecht (35.3 graden) en in Arcen (35.0 graden) kwam de temperatuur boven 35 graden uit. Verder naar het noorden was het minder warm. In het midden van het land kwamen de maximumtemperaturen rond 32 graden uit, in het noorden was het met 27 tot 30 graden nog steeds warm, maar aangenamer.

Flink onweer

Het weer hield zich keurig aan de verwachting. Gisteravond bereikte de voorste begrenzing van wat minder hete lucht het zuidwesten van het land. In Frankrijk, waar het her der 40 graden was geworden, waren op die grens een paar flinke onweersbuien ontstaan en die trokken via België Nederland binnen. Her en der bliksemde het flink en omdat er veel verticale ontladingen tussenzaten met daarna flinke rollers zullen veel mensen toch wel even wakker zijn geworden. De neerslaghoeveelheden bleven binnen de perken. Op de meeste plekken viel nauwelijks een millimeter, hier en daar was het iets meer. Woensdrecht haalde nog 5 millimeter, het amateurstation in Terneuzen kwam op bijna 6 millimeter.

Het bleef zoals verwacht warm tijdens de nachtelijke uren. In Maastricht stond de minimumtemperatuur om 7.10 uur op 22.4 graden, ook het KNMI in De Bilt was op dat moment met een minimumtemperatuur van 20.1 graden nog boven de grens van 20 graden gebleven. Vooral toen de buien naderden zag je de temperaturen op veel plaatsen weer even stijgen, middenin de nacht tot tussen 23 en 25 graden. Echte heatbursts bleven uit.

Zaterdag verder droog

Bij het krieken van de dag waren voornamelijk boven het noorden en oosten van het land nog een paar buien aanwezig. Het onweer was er op dat moment op de meeste plaatsen uit. In de rest van het land was het toen al droog en uiteindelijk wordt het dat ook in het noorden en oosten. Daarbij wisselen de zon en wolken elkaar af en lopen de temperaturen toch nog aardig op. Op de stranden wordt het tussen 22 en 24 graden, in het midden komt de temperatuur rond 27 graden uit en in de gebieden tegen de oostgrens kan het met 30 en in Zuid-Limburg 31 graden nog een keer tropisch warm zijn.

Later vandaag passeert vanuit het westen een koufront. Op de meeste plaatsen brengt het niet meer dan een tijdelijke toename van de bewolking teweeg. Nieuwe buien worden eigenlijk niet meer verwacht. Vanavond en de komende nacht zijn er flinke opklaringen. Het koelt een stuk verder af dan de voorgaande nacht, op diverse plaatsen tot 12 of 13 graden. De ramen kunnen dan open en het huis kan weer een beetje afkoelen.

Vanaf zondag 3 koelere dagen

Vanaf morgen (zondag) krijgen we 3 koelere dagen. Er zijn zonnige perioden, er trekken stapelwolken over en er kan een enkele bui vallen. Morgen wordt het van noordwest naar zuidoost tussen 19 en 24 graden, maandag als de buien wat zwaarder zijn en soms ook met onweer gepaard kunnen gaan, lijkt met 18 tot 21 graden de koelste dag van de week te worden. Dinsdag passeert een rug van hogedruk en blijft op de meeste plaatsen droog met een afwisseling van zon en wolken. Vanaf woensdag wordt het interessant.

Eerst trekt een lagedrukgebied over de Britse eilanden naar het noorden. Het brengt warmere lucht met zich mee die in de nacht naar woensdag en woensdag overdag ook onze omgeving bereikt. Tijdens de passage van het bijbehorende warmtefront is het bewolkt en valt vooral in het westen en noorden een beetje regen of motregen. Later op de woensdag breekt vanuit het zuidwesten op steeds meer plaatsen de zon door. Er waait dan een straffe zuidwestenwind en het wordt steeds warmer: van noord naar zuid uiteindelijk zo tussen 22 en 27 graden, maar dat zal pas later op de dag zijn.

Daarna op naar een hittegolf

Daarna ontstaat een hogedrukgebied dat zich snel van Centraal-Europa naar Scandinavië verplaatst. Koelere lucht probeert Nederland vanuit het westen nog wel te bereiken, maar omdat de wind bijtijds naar het oosten draait, lukt dat niet meer. We beginnen dus aan een nieuwe mooiweerperiode terwijl we ons al in erg warme lucht bevinden.

Dat mist zin uitwerking niet, want als op donderdag de zon doorbreekt, kunnen in het oosten en zuidoosten van het land al de eerste dertigers worden aangetekend. De dagen daarna gaat de zomer helemaal los en wordt het overal tropisch met temperaturen die zeker in het zuiden dagenlang tot rond 35 graden of misschien nog wel iets hoger kunnen oplopen. Een hittegolf is dan in de maak. De vraag is hoe intens hij wordt en hoe lang hij gaat duren.

Door: Reinout van den Born / Weer.nl

Meer Nieuws