Home > Nieuws > Onweer weekend: vooral het noordoosten?
Volg Weer.nl

Nieuws

Onweer weekend: vooral het noordoosten?

Het weer in Nederland wordt de komende dagen én veel warmer, maar ook onstabieler. De onweerskansen nemen toe, maar komt het ook echt? En waar? Vooral het noordoosten van het land moet zaterdag en zondag waarschijnlijk de borst natmaken. Daar lijkt het zwaartepunt van de buien terecht te komen. In de rest van het land valt het dan mee. Hoe ziet het spoorboekje er precies uit? In dit verhaal proberen we een eerste pad aan te geven.

De weerkaart
De situatie op de weerkaarten is vandaag en de komende dagen redelijk complex, met veel onzekerheden. Ver naar het noorden, op de Noorse Zee, bevindt zich een hogedrukgebied. Een lagedrukgebied trekt ondertussen van Schotland over Engeland naar het zuiden en komt vandaag (donderdag) bij het noordwesten van Frankrijk aan. Een ander lagedrukgebied ligt boven het zuidoosten van Europa en trekt geleidelijk naar het oosten.

Om het lagedrukgebied dat over de Britse eilanden naar het zuiden trekt, draait relatief koele en droge lucht die zich vooral in de omgeving van Zeeland nog een tijd weet te handhaven. Warmere en vochtigere lucht boven het oosten van Europa komt tussen het lagedrukgebied boven Zuidoost-Europa en het hogedrukgebied op de Noorse Zee ondertussen dichterbij. Dat gebeurt in verschillende gradaties. Vandaag dringt al een eerste hoeveelheid warmere lucht vanuit het oosten het land binnen. Vrijdag komt er een golf nog veel warmere lucht achteraan. Vandaag (donderdag) wordt het 17 tot 22 graden, morgen (vrijdag) 26 tot 29 graden. Op de Wadden is het dan wat koeler.

Het weer in stappen
Vandaag flirt een eerste tong met warme lucht vanuit het oosten met ons land. In tegenstelling tot wat de modellen berekenden, was het vanochtend in het hele land bewolkt. Op meer plaatsen dan verwacht regende het ook. Later vandaag regent het vooral in het uiterste noorden nog af en toe. In de rest van het land wordt het droog. Vooral in het midden en zuiden kan dan ook de zon er nog even doorkomen. In het noorden wordt het 17 graden, in het zuiden 21 of 22 graden. Verder is er vooral in het noorden een stevige wind, een windkracht 5 en af en toe een windkracht 6 uit het noordoosten.

Vrijdag
Komende nacht is het overal weer droog. Het gebied met meer wind breidt zich ook over het zuiden van het land uit en de aangevoerde lucht wordt steeds warmer. Met minimumtemperaturen tussen 11 en 15 graden lijkt het dan ook een erg zachte nacht te worden. Vrijdag schijnt overal de zon volop. In het noorden drijft eerst ook af en toe bewolking over, in de middag wordt het zonnig. Gedurende de dagperiode blijft het droog en wordt het erg warm. De temperaturen in de middag lopen uiteen van 26 graden in het noorden tot 29 graden in het zuiden van het land. Op de Wadden is het met 21 graden wat koeler en in Zeeland wordt het 25 graden.

In de avond begint in het zuidwesten van Nederland het Franse lagedrukgebied een rol te spelen. Het heeft in de tussentijd een rondje over de Golf van Biskaje gemaakt en begint langs de Franse kust weer naar het noordoosten op te dringen. De storing er omheen, die aan de koelere lucht voorafgaat, komt dichtbij het zuidwesten van Nederland te liggen. Daar zou het in de avond al tot enkele regen- en onweersbuien kunnen komen, met kans op hagel en windstoten. In de nacht naar zaterdag kunnen ze zich nog iets naar het noordoosten uitbreiden, voordat ze weer inzakken. In de rest van Nederland lijkt het op de meeste plaatsen nog droog te blijven.

Zaterdag
Zaterdag gebeuren twee dingen. Terwijl de lucht in het noorden nog warmer en vooral vochtiger wordt, komt de overgang met de koelere en minder vochtige lucht in het zuidwesten heel langzaam Nederland in. Eerst schijnt de zon en stijgen de temperaturen snel tot tussen 25 en 30 graden, aan zee door een opstekende zeewind koeler. Op de zuidwestelijke lijn lijkt, zoals gisteren ook al in de laatste berekeningen duidelijk werd, niets meer te gebeuren. Wel dringt die lijn verder het land in en gaat tegen de warme lucht in het noordoosten aan drukken.

Vanaf de middag beginnen in de warmste en vochtigste lucht boven het uiterste noordoosten van Nederland en in het noorden van Duitsland aparte buien, te ontstaan die daar heel zwaar kunnen uitpakken. Met hagel en zeer veel neerslag in korte tijd. Dit is een gebied om in de gaten houden, omdat de warme en vochtige lucht er van twee kanten wordt aangepakt, niet alleen vanuit het zuidwesten maar ook vanuit het noordoosten. De tong met warme en vochtige lucht wordt dan steeds verder samengeknepen en kan niet anders dan stijgen. Dit levert een verdere aanwakkering van de buienactiviteit op. Sommige modelberekeningen laten het wat de neerslag betreft op deze lijn ook helemaal uit de hand lopen. Met veel neerslag en grote hagel.

Als het echt zo gaat, gebeurt er in Nederland, afgezien van het noordoosten dus vrijwel niets. Tegelijkertijd is de kans groot dat juist het noordoosten de borst nat moet maken. Het is echter nog geen gelopen koers, want de verschillen tussen de diverse modelberekeningen zijn er nog steeds. En het schuift van run tot run. Kleine detailverschillen maken hier het verschil. Het explosieve mengsel dat je voor de vorming van onweer nodig hebt, is aanwezig. Het is alleen de vraag of de volle potentie wel overal benut wordt. Het is zo gezegd een dubbeltje op zijn kant. We zullen het goed moeten blijven volgen.

Zondag
Duidelijk lijkt dat de wind op zondag in Nederland op de meeste plaatsen uit het westen tot noordwesten waait en dat de warmste lucht het land weer uit is. Terwijl in het noordoosten, waar de overgangszone met de echte warmte het dichtste bij ligt, nog steeds forse regen- of on onweersbuien kunnen voorkomen, is het in de rest van het land droog en schijnt de zon geregeld. Het is niet uitgesloten dat er zaterdag en zondag zeer lokaal meer dan 50 mm valt en sommige modellen komen zelfs met meer dan 100 mm op de proppen! Het wordt nog steeds op veel plaatsen tussen 20 graden in het westen en 26 graden in het oosten.

Volgende week
Na het weekend blijven we in Nederland aan de rand van het gebied met erg warme lucht boven het centrale deel van Europa liggen. Er zijn perioden met zon, er ontstaan ook stapelwolken en iedere dag zijn er wel onweerskansen. De temperaturen handhaven zich op een niveau van 20 tot 26 graden.

Samenvattend
Het wordt de komende dagen warmer en benauwder in Nederland, maar zoals het er nu naar uitziet de hoogste temperaturen op vrijdag en mogelijk ook zaterdag. Het kan dan tussen 25 en 30 graden worden. Vrijdag in het zuidwesten al kans op onweer, zaterdag en zondag zoals het nu lijkt vooral in een lijn over het noordoosten van het land en mogelijk op een enkele plek in het oosten. Vooral in het noordoosten kan het alsnog behoorlijk uit de hand lopen, die potentie is er. Vanaf zondag iets lagere temperaturen, maar nog warm. Zondag in het noordoosten nog enkele regen- of onweersbuien. Volgende week blijft het vrij warm met temperaturen tussen 20 en 26 graden en dagelijks kans op een regen- of onweersbui.

Door: Reinout van den Born / Weer.nl

 

Meer Nieuws