Home > Nieuws > Onweer en lokaal 95 millimeter
Volg Weer.nl

Nieuws

Onweer en lokaal 95 millimeter

Wat was het de afgelopen dagen warm! Het was gisteren zelfs de eerste officiele tropische dag van het jaar, met in De Bilt 30,1 graden, en als het vandaag in het zuiden nog 25 graden wordt (en dat zit er wel in) is daar sprake van een regionale hittegolf. De warmte, of beter hitte, wordt dit weekend door enkele stevige regen- en onweersbuien geleidelijk het land uit gedreven. Gisteravond en afgelopen nacht viel al een aantal stevige exemplaren, waarbij in het Brabantse Volkel 95 mm regen viel! Het is al de vierde dag deze maand met ergens in het land meer dan 50 mm.

Vanuit het zuidwesten trok later op vrijdag al een aantal onweersbuien vanuit Frankrijk en België onze omgeving in. In eerste instantie vooral in het zuiden en westen van het land, maar in de loop van de avond en nacht wisten enkele buien ook dieper het land in te komen. In de tweede avondhelft trok bijvoorbeeld ook een lijn met onweersbuien vanuit het zuidoosten het land in en trok vervolgens geleidelijk noordwaarts tot in de omgeving van Arnhem en Nijmegen.

Flinke hagelstenen

Op sommige plekken knetterde het goed en viel ook hagel. Er kwamen zelfs meldingen van hagelstenen van zo’n 3 centimeter in omtrek, waarbij het verkeer op de A58 tijdelijk bijna tot stilstand kwam. Ook kwam het tot een paar wolkbreuken, vooral in de provincie Brabant. Uit de omgeving van Tilburg en Breda kwamen begin van de avond al spectaculaire foto’s met onweer en (veel) nattigheid. Op het nabijgelegen weerstation Gilze-Rijen stond de teller vanochtend op ruim 50 millimeter, maar waarschijnlijk is in zowel Breda als Tilburg lokaal nog meer gevallen. Later kwam het in Brabant ook in het noordoostelijker gelegen Volkel tot een wolkbreuk, met daar zelfs meer dan 85 millimeter regen!

Onweersbuien

Rondom een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden wordt ook vandaag weer een aantal buienlijnen onze kant op geblazen. In eerste instantie waren dat vanochtend vooral nog regenbuien, maar al snel kwam het in het noordwesten ook tot onweer. En vanuit het zuidwesten volgen vandaag op passage van onder andere een koufront nog meer buien, lokaal met onweer, hagel en forse windstoten. Tussen de buien door zijn er ook (lange) droge perioden en is er ook ruimte voor de zon.

Drukkend warm

Voor het naderende koufront uit warmt het vandaag nog flink op. Het wordt een graad of 23 aan de kust en landinwaarts wordt het nog zomers warm, met daar 25 tot 28 graden. Het is warme en steeds vochtigere lucht, dus drukkende warmte, waarin die (onweers)buien nog goed gedijen. Achter het koufront draait de wind van het zuiden naar het zuidwesten, wordt het zo goed als droog en stroomt de minder warme lucht onze omgeving in.

Rond 20 graden

Morgen – zondag – wordt het met een aantrekkende zuidwestenwind vervolgens nog maar 18 tot 22 graden. Het is dan wel op de meeste plaatsen droog en vooral in het westen van het land is er weer flink wat ruimte voor de zon. Ook na het weekend zien we vergelijkbare middagtemperaturen en is het licht wisselvallig, met dagelijks wat zon, maar ook een paar buien. Er staat ook meer wind. Fijne bijkomstigheid: ook de nachten worden minder warm.

Door: Britta van Gendt / Weer.nl

Meer Nieuws