Home > Nieuws > Niet eerder zo warm op 31 juli
Volg Weer.nl

Nieuws

Foto: Sjef Kenniphaas, Egmond aan zee

Niet eerder zo warm op 31 juli

Het is de warmste 31 juli ooit gemeten! Om 14:30 uur werd het in Maastricht 34,2 graden. Daarmee werd het oude record uit 1995 verbroken, toen werd het op weerstation Arcen 34,1 graden. De temperatuur stijgt vanmiddag nog verder door. In Zeeuws-Vlaanderen, het zuiden van Brabant en in Zuid-Limburg kan het kwik stijgen naar 36 graden. Door de vrij lage luchtvochtigheid voelt de hitte niet drukkend aan. 

Het is niet alleen bloedheet, ook kun je zeer snel verbranden. Wie vandaag in de tuin, op het water, of op het balkon aan het genieten is van de zon, moet rekening houden met een hoge zonkracht. Met een UV-index 7 kan een gevoelige huid al met 10 tot 15 minuten verbranden. Het is dus aan te raden om goed in te smeren. Midden op de dag tussen 12:00 en 15:00 uur is de zon het sterkst en is de kans op verbranding het grootst.

Westdorpe: 36,7 graden!

Westdorpe: 36,7 graden!

 

De Bilt nog geen officieel warmterecord

In De Bilt is nog geen sprake van een warmterecord. In 1995 liep de temperatuur daar vandaag op naar 32,3 graden. Vermoedelijk blijft dit record staan, volgens de huidige verwachting wordt het in De Bilt 31 graden. Wie verkoeling wilt moet het noordelijker opzoeken. Ten noorden van de grens Emmen – Emmeloord – Hoorn wordt de 30 graden net niet gehaald en op de Waddeneilanden is het nog wat koeler met 29 graden op Texel tot 26 graden op Schiermonnikoog.

Hete lucht afkomstig uit Frankrijk

De hete lucht is afkomstig uit Frankrijk. Daar is de temperatuur in de middag op sommige plaatsen opgelopen tot 42 graden. Later in de middag kan het kwik ook in Parijs nabij 40 graden uitkomen. België noteert dan regionaal 37 graden en lokaal zelfs 38 langs de Franse grens. Pas later in de avond en komende nacht arriveert de warmste lucht op grotere hoogte, daarom blijft het kwik in Nederland steken op ruim 36 graden langs de Belgische grens. Vanavond blijft het nog lang tropisch en we gaan een zwoele zomernacht tegemoet.

Mocht vannacht een regen- of onweersbui ontstaan, dan kunnen de windstoten die rondom zo’n bui voorkomen ervoor zorgen dat de lucht gaat mengen. Op 400 meter hoogte is het namelijk vannacht in het zuiden 30-31 graden. Het is daardoor niet uitgesloten dat wanneer de wind aantrekt, de temperatuur midden in de nacht stijgt van 20 richting 30 graden! We noemen dit ook wel een heatburst. Op veel plaatsen, zeker in de steden, gaan we een tropennacht tegemoet waarbij het kwik boven 20 graden blijft.

Weekend minder heet

Morgen is het nog steeds broeierig warm, maar vanuit het westen trekt een koufront over het land. De hitte wordt daardoor snel naar Duitsland verdreven als de wind van zuid naar west draait en koele lucht vanaf de Noordzee ons land verovert. In Limburg, de Achterhoek en Twente komt het nog tot tropische temperaturen, in de rest van het land is het al iets minder warm. Vanaf zondag is het enkele dagen gedaan met het warme zomerweer. Het wordt dan nog 21 tot 23 graden en naast nog regelmatig zonneschijn valt ook een aantal buien. In de loop van volgende week keert het zonnige en warmere zomerweer waarschijnlijk terug.

Door: Jordi Huirne / Weer.nl

Meer Nieuws