Home > Nieuws > Nasleep cycloon Amphan nog groot
Volg Weer.nl

Nieuws

Satellietbeeld van Amphan. Bron: NASA

Nasleep cycloon Amphan nog groot

Afgelopen woensdag bereikte de zware cycloon Amphan met windstoten tot 185 kilometer per uur, enorme neerslaghoeveelheden en metershoge golven het vasteland van Bangladesh en delen van India. De schade is enorm en er zijn reeds vele doden te betreuren, maar ook de restanten van de cycloon resulteren de komende dagen nog in veel overlast. Eenmaal boven land is cycloon Amphan afgezwakt tot een regulier lagedrukgebied, dat nu in noordelijke richting naar het Himalaya gebergte trekt. Nog ruim verzadigd met vocht botst hij vervolgens tegen de zuidkant van het gebergte en kan dan nog eens honderden millimeters regen loslaten.

Ook in Bangladesh en India kampt men tegen het coronavirus, waarbij vele opvangcentra voor vluchtelingen nu zijn ingericht als noodziekenhuizen voor mensen met corona. Met daarnaast nu ook de ravage die cycloon Amphan heeft aangericht, is het zoeken naar veilige plekken voor de inmiddels miljoenen geëvacueerde inwoners van het getroffen gebied.

Uitregenen
En de nasleep van de cycloon is nog groot. Het lagedrukgebied trekt nu namelijk richting de Himalaya. Warme en vochtige lucht wordt dan tegen de zuidkant van het gebergte omhoog gestuwd en stijgende lucht koelt af. Koudere lucht kan minder vocht bevatten dan warmere lucht, waardoor er daar wolken vormen en omdat ze geen kant op kunnen, regenen ze op die plek ook meteen helemaal uit. Regionaal kan er dan ook veel vallen.

Verwachte neerslaghoeveelheden in 5 dagen

Verwachte neerslaghoeveelheden in 5 dagen


Vijfhonderd millimeter

Alleen in Bangladesh kan er de komende dagen met het overtrekken van het lagedrukgebied op sommige plekken al meer dan 200 millimeter vallen en vooral in oostelijk India, Bhutan en het oosten van Nepal wordt in een tijdsbestek van circa 5 dagen regionaal meer dan 500 millimeter verwacht door het ECMWF. Deze enorme hoeveelheden neerslag zullen dan ook leiden tot overlast in de vorm van overstromingen en modderstromen. Met inmiddels al overvolle opvangcentra zal het aantal hulpbehoevenden komende week dus nog een stuk groter worden.

Door: Britta van Gendt / Weer.nl

Meer Nieuws