Home > Nieuws > Mogelijk komeet te zien
Volg Weer.nl

Nieuws

NeoWise - NASA

Mogelijk komeet te zien

Naar de lucht kijken is voor meteorologen een dagelijkse must, maar ook als je lekker op je rug in het gras ligt te ontspannen op je vrije dag is het heerlijk om lekker naar boven te kijken. Je ziet met een beetje geluk de meest prachtige wolkenformaties voorbij komen of ontstaan. Of wolken die in verschillende luchtlagen allemaal een andere kant op bewegen. En ook in de nachten is het soms de moeite waard om eens omhoog te kijken, naar  (vallende) sterren of sterrenbeelden, maar soms ook satellieten en kometen. Eind april hadden we natuurlijk het bijzondere spektakel toen de satellieten van Starlink in een treintje over onze omgeving trokken en deze komende tijd is er – mits er opklaringen zijn – een komeet te zien!

Op 27 maart van dit jaar werd de komeet Neowise voor het eerst ontdekt. Het hemellichaam beweegt zich in rondjes om de zon, maar was tot voor kort alleen middels een telescoop te zien. Momenteel is de komeet echter ook met het blote oog te zien. Nu in het noordoosten nog laag aan de ochtendhemel, tussen 3 en 4 uur ’s nachts, maar vanaf 10 juli verschijnt hij aan de avondhemel, in het noordwesten. Hij komt vanaf dat moment steeds hoger aan de hemel, maar wordt tegelijkertijd ook minder helder. De beste periode om de komeet te zien, is volgens sterrenkundigen van 10 tot en met 15 juli, tussen middernacht en 3 uur ’s nachts, op een donker plekje, met zicht op de noordwestelijke horizon.

Vanaf vrijdag grotere kans om komeet te zien

Afgelopen nacht is de komeet door enkele liefhebbers al gezien en vastgelegd op beeld. Laag aan de hemel en kijkend naar het noordoosten. Vanaf vrijdag moeten we meer richting het noordwesten kijken en is de kans om hem te zien iets groter, met dan brede opklaringen.

Voortijdig uit elkaar

Of de komeet dan ook nog daadwerkelijk te zien is, is echter de vraag. Net als bij 2 kometen eerder dit jaar, Atlas en Swan, zou het bij Neowise ook zo kunnen zijn dat hij voortijdig uit elkaar valt door de hitte van de zon. De komeet heeft volgens sterrenkundigen nu echter al een aantal passages langs de zon achter de rug en blijft waarschijnlijk nog wel even in tact. Maar net als in de meteorologie of weerkunde… je weet het maar nooit!

Miljoenen kilometers

De komeet, met prachtige staart, vliegt op een afstand van ongeveer 43 miljoen kilometer langs de zon en op 23 juli dit jaar zal de komeet zijn dichtste passage langs de aarde bereiken. Hij zal dan op een afstand van zo’n 103 miljoen kilometer de aarde voorbij vliegen. Eind juli zal de komeet – als hij dan nog bestaat – niet meer met het blote oog zichtbaar zijn.

Nog meer moois dit jaar

Wel vaker is het de moeite waard om ’s nachts een naar de hemel te kijken. Zo zijn in augustus bijvoorbeeld de talrijke vallende sterren van de Perseïden weer te zien. En op 21 december staan de planeten Jupiter en Saturnus gedurende 7 minuten pal naast elkaar.

Door: Britta van Gendt / Weer.nl

Meer Nieuws