Home > Nieuws > Mei-regentje veroorzaakt pollenpiek
Volg Weer.nl

Nieuws

Zit jouw auto ook zo onder stuifmeel? Foto: Sjef Kenniphaas.

Mei-regentje veroorzaakt pollenpiek

Het ‘mei-regentje’ van afgelopen zondag heeft de graspollenallergie aangewakkerd. We leggen uit wat regen met graspollen doet.

Ook ik moet er ieder jaar in vooral mei en juni aan geloven: hooikoorts door bloeiende grassen die pollen in de lucht brengt. Al had ik er ‘vroeger’ wel meer last van dan nu. Maar niesbuien en jeukende keel, een jeukend gehemelte en jeukende ogen zijn sinds een paar dagen weer mijn dagelijkse verschijnselen. Ik slik altijd medicijnen (ceterizine, om precies te zijn…) om de klachten te verminderen. Want mijn buitenactiviteiten wil ik door hooikoorts, de gebruikelijke naam voor graspollenallergie, niet laten verpesten. Zo’n 2 miljoen mensen in Nederland hebben last van graspollenallergie.

Geen uitzonderlijke vroege piek

Eind maart werden de eerste bloeihalmen al boven het maaiveld gezien en sinds half april worden door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Elkerliek Ziekenhuis graspollen waargenomen. Ondanks de vroege grasgroei heeft men geen uitzonderlijk vroege piek van het graspollenseizoen gezien. De bloei van het gras is mogelijk vertraagd door de extreme droogte in april en mei.

Mei-regentje
Het lijkt er op dat het ‘mei-regentje’ van afgelopen zondag tot een hooikoortspiek heeft geleid. Overdag viel op de meeste plaatsen hooguit 4 millimeter regen, nadat zeer lokaal in de omgeving van Groningen zaterdagavond en in de nacht naar zondag 18 millimeter regen was gevallen uit een lokaal fikse (onweers)bui. De regen was genoeg om de bloeiende grassen een zetje te geven voor wat betreft het afgeven van stuifmeel (pollen).

Wat doet regen met het graspollen?
Het komt er in het kort op neer dat regen ervoor zorgt dat stuifmeel opdwarrelt. Vooral korte, hevige regenbuien kunnen de symptomen van hooikoorts verergeren. Als het regent, spreken hooikoortsexperts in de eerste 20 tot 30 minuten van zogeheten osmotische shock. Dit zorgt ervoor dat de pollenkorrels opzwellen als ze met de regen op de grond worden gedrukt. Het stuifmeel barst en geeft een hoge concentratie allergenen af.

Voor de bui…
De pollenconcentratie is momenteel hoog. Omdat de vrijgekomen allergenen worden gecombineerd met fijnstof (door de maatregelen vanwege de coronacrisis zijn de fijnstofconcentraties laag) worden er deeltjes gevormd die gemakkelijk door de wind kunnen worden ingeademd. Mensen die last hebben van hooikoorts kunnen kortademigheid en allergische astma-aanvallen krijgen. Als er een regenbui nadert, is het voor hen – en dus ook voor mij – aan te raden om ramen te sluiten en binnen te blijven, al is dit maar voor even.

…en na de bui
Want regen zuivert de lucht van pollen. Na de regenbui duurt het ongeveer een half uur voordat de lucht van pollen is ontdaan. Ofwel: na de regen is de pollendruk aanzienlijk lager dan bij ‘goed’ weer. Mensen die last hebben van hooikoorts kunnen dan het beste hun woning luchten en een wandeling maken. Overigens is een natte periode met lage temperaturen ook heel gunstig, want dit voorkomt de stuifmeelproductie. Maar ja, koel en nat weer zit er voorlopig niet in. Wel mogelijk is af en toe een regen- of onweersbui tijdens de eerste week van juni, volgende week dus.

Bron: LUMC, Nature Today

Door: Jordi Bloem / Weer.nl

Meer Nieuws